Промените в климата – важен акцент в работата на Българското председателство

Конкретните дейности на ЕС за ограничаване на глобалното затопляне – тема на  срещата на генералните директори  по изменение на климата

Лиляна Павлова европредседателствоПостигането на напредък по Парижкото споразумение е един от най- важните въпроси на двудневната редовна среща на генералните директори  по изменение на климата, която започва днес в НДК.  Договорът за борба с глобалното затопляне  от 2015 година, подписан в Париж, е най-амбициозният световен пакт за ограничаване на емисиите въглероден двуокис и замърсяванията от други източници и твърди горива. Прилагането на споразумението стана особено важно след оттеглянето на САЩ от него. Още през лятото на миналата година ЕС обяви, че ще работи за ускоряване на  глобалния преход към екологично чиста енергия. Целта на Парижкото споразумение е да не се допусне увеличението на средната температура на Земята да надхвърли 2 градуса, за  да се предотвратят необратими изменения в климата, включително непредсказуеми по сила бури и горещини.

На срещата в София днес и утре ще се дискутират  предизвикателствата и приоритетите на ЕС преди Световната конференция  по изменение на климата, която ще се състои в полския град  Катовице тази година. Там  ще бъде направена и първата равносметка доколко държавите се придържат към поетите национални ангажименти за снижаване на изпусканите в атмосферата парникови газове и ще бъдат оценени усилията на отделните държави.

Ангажиментът на ЕС към финансирането на дейности по климата за развиващите се страни също ще бъде в центъра на срещата в НДК. Предвижда се да бъдат отпуснати общо 100 милиарда щатски долара годишно до 2020 г., за да се подпомогнат развиващите се страни. Преговорите  по планиране на финансовите потоци  ще продължат и  в Катовице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини