Промените в климата оскъпяват бирата

Сушата и жегата свиват реколтата от ечемик

Недостиг на бира и повишаване на цената й - това прогнозира доклад на учени от Китай, Великобритания и САЩ, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Причината са климатичните промени. Заради повишаването на температурите и сушата ще намалява реколтата от ечемик. 17% от тази зърнена култура се използва за производство на пиво в световен мащаб, а останалото количество - за фураж.

Дабо Гуан от университета “Цинхуа”, участвал в изследването, разказва, че идеята за него хрумнала на учените в бар. Там той е негови колеги разговаряли за ефекта на климатичните промени върху храните. Обсъждането било в контекста на богатите държави, които смятат, че промените в климата не ги засягат.

Учените определили няколко т.нар. луксозни стоки от първа необходимост като бирата, кафето и шоколада, които решили да изследват, като започнали от пивото. Създали математически модел за ефекта на климатичните промени върху реколтата от ечемик.

Изчислили, че до 2100 г. добивът на ечемик ще намалее с между 3 и 17%. Това ще доведе до намалено производство на бира средно с 16% в световен мащаб. В САЩ предлагането на бира може да се свие с 20%, в Китай - с 10%, а в Аржентина - с цели 32%.

Това пък ще изстреля нагоре цената й, която ще скочи поне два пъти, като в Чехия например увеличението може да достигне 6-7 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл