Промениха обвинението срещу Пловдивския Ван дер Любо, съдят го за неумишлен палеж

Пловдивската прокуратура промени обвинението си срещу 45-годишния клошар Любомир Данчев, който е съден за неумишлен палеж, предизвикан от незасена цигара, а не за умишлен, както бе първоначалната теза. Това стана ясно на старта на процеса срещу Пловдивския Ван дер Любо, който започна в сряда в Районния съд в града под тепетата. Ако тезата на държавното обвинение се докаже, клошарят може да получи до 5 години затмол. Самият обвиняем обаче твърди, че е напълно невинен и не е виновник за пожара на тютюнените складове, тъй като по време на избухването на огъня е бил в съседно заведение. "Никой не ми е плащал нищо. Има такива, на които им се плаща да палят, но аз не съм от тях. Набеден съм, не знам от кого, дори не съм бил на мястото, когато е станало всичко", декларира преди началото на процеса в Съдебната палата в Пловдив Любомир Данчев. Навръх Никулден той получил в ареста 100 лв. финансова помощ, която му пратили двамата адвокати Стефан Левашки и Зоя Тошкова, които поеха защитата на бездомника абсолютно безплатно и в качеството си на председател и заместник-председател на местната адвокатска колегия.

Няма доказателства за умишлен палеж, признаха от прокуратурата преди процеса, така че формулата за съучастие на други лица също се изключва. Пожаро-техническата експертиза изключва изцяло тезата умишлен палеж заради несъвпадане във времето на пламването на четирите склада, единият от които - този на Кудоглу, е от две сгради. Обвинителите се позовават на видеоклипове от свидетели, които показвали как от сградата на Кудоглу хвърчат огромни огнени въглени. Тезата за умишлен палеж се изключва напълно от държавното обвинение въпреки изричните предписания на главния прокурор Сотир Цацаров да се търси и подобна следа.

Делото срещу Любомир Данчев продължава в четвъртък и петък тази седмица, за когато има насрочени заседания на Районния съд за разпит на 45 свидетели и 15 вещи лица. Срещу клошаря е повдигнато обвинение по чл. 331, ал. 3 от НК, за това, че на 20 август 2016 г. по непредпазливост е запалил тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, собственост на "Р.И.П.А." ООД на стойност 3 695 870 лв. и са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537, 90 лв. на 3 съседни сгради, които са паметници на културана, както и на една помощна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право