Пропадането на легионерите

Juventus' Argentinian forward Paulo Dybala (R) vies with Palermo's Bulgarian midfielder Ivaylo Chochev during the Italian Serie A football match between Juventus and Palermo at the Juventus Stadium in Turin on February 17, 2017. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Една много неприятна тенденция се наблюдава през настоящия сезон, свързана с българските футболисти зад граница. За съжаление на жадния за патриотизъм роден фен, все повече наши играчи са замесени в борбата за оцеляване зад граница.

В края на настоящата кампания 10 от легионерите ни са под заплахата да се озоват в долния ешелон от есента. Малкото родни играчи във водещите първенства на Стария континент са много далеч от постиженията на Христо Стоичков, Любо Пенев, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мариян Христов и другите наши шампиони в чужбина през годините.

Халфът Владимир Гаджев, чакал дълго своя звезден миг извън родната действителност, пръв изпита чувството да изпаднеш. Неговият „Ковънтри“ записа разочароващ сезон в Лига 1 и в крайна сметка пропадна до четвъртото ниво на английския футбол. За бившия капитан на „Левски“ все пак имаше и утешителна награда - трофея „Чектрейд Трофи“ (турнир, в който участват отборите от 3 и 4 дивизия), спечелен насред „Уембли“. Но и в този мач, както и в много други през кампанията, Гаджев не игра.

Пак на Острова, но в Чемпиъншип се подвизава стражът Димитър Евтимов. Талантливият вратар е резерва на „Нотингам“, а славният някогашен носител на Купата на европейските шампиони е само на 3 точки над последните 3 в класирането.

В Италия отборът на Ивайчо Чочев „Палермо“ може да се счита за сигурен пътник от елита. Клубът от Сицилия е на цели 13 точки от спасението и още този уикенд може да вземе виза за Серия Б. Другият българин в първенството Александър Тонев вече има подобен опит, но е много вероятно да го затвърди и сега. Фланговият играч е на път да повтори постижението си от преди година, когато изпадна с „Фрозиноне“. Сега, вече като играч на „Кротоне“, българският национал е все така в опасната зона.

raykov

В Холандия единственият българин в елита Симеон Райков също е под напрежение. Пристигналият в Ниската земя през зимата офанзивен полузащитник докосва спасението. До края на първенството остават 2 мача, а неговият „Рода“ има крехката преднина от 2 точки пред конкурентите „Спарта“ и НЕК.

Подобна е и съдбата на Милен Гамаков, един от петимата ни легионери в елита на Полша. Там халфът е в най-лоша позиция в сравнение със своите сънародници. Бившият халф на „Ботев“ (Пд) и неговият „Рух“ са в долната осмица едва с 15 точки. До края на сезона остават цели 7 кръга, но към днешна дата само по-добрата голова разлика държи „сините“ над чертата.

И за да се затвърди тенденцията, че българските национали не се радват на добър сезон, ще отскочим до Русия. В местната Висша лига Иван Иванов и Михаил Александров, играчи на „Арсенал“ (Тула), са сред изпадащите. Дуото бе привлечено през зимата, за да вдигне класата на тима, но 6 кръга преди края, руските „артилеристи“ са все така в „червената“ зона.

0486138001486996730_593564_673x372

Малко над тях е и Благой Георгиев, основен играч на „Оренбург“. 35-годишният полузащитник вкара 5 гола за новия си клуб, с което спомогна новакът в елита да е 13-и - място, даващо право на бараж за спасение.

Последната дестинация е Турция. Там във втора дивизия „Мерсин“ на Николай Михайлов цял сезон е последен в класирането. Българският национал е контузен и няма да играе в оставащите пет мача, а неговият тим има тежката задача да навакса пасив от 5 точки пред конкурентите, за да се спаси. Мисия с високо ниво на трудност.

За финал все пак трябва да се спомене, че българин ще бъде шампион на Русия. В задочен спор са се вкопчили московските тимове на Ивелин Попов („Спартак“) и Георги Миланов (ЦСКА). За Купата на страната ще спори Николай Димитров и неговия „Урал“, а техен противник е „Локомотив“ (Москва).

В Турция също ще имаме роден играч на финала. Той ще се определи в мача „Касъмпаша“ на Страхил Попов и Васил Божиков срещу „Коняспор“ на Димитър Рангелов.

Нападателят Димитър Илиев пък има шанс за трофей с „Висла“ (Плоцк), който се бори за титлата в Полша. В Шотландия Николай Тодоров стана шампион на Лига 1, местната трета дивизия, с „Ливингстън“. И за съжаление битките на дъното са близо 5 пъти повече от „игрите на върха“ за сезон 2016/2017 с марка „БГ“. Чисто статистически равносметката е 10 потенциални изпадащи и двама възможни шампиони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ