Прострелян при гонка съди полицията в Търново за 300 000 лева

Снимка: Архив

Прострелян при гонка от пътни полицаи съди Областната дирекция на МВР във Велико Търново за 300 000 лева. Илия Върбанов от град Левски е завел дело в Административния съд в старата столица, като е предявил иск за крупната сума, заедно с лихвите по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. Претенцията на младия мъж е за причинени неимуществени щети.

Екшънът се разиграл в нощта срещу 6 април миналата година. Няколко часа преди това той и четирима негови приятели решили да отидат на дискотека в Свищов. След купона същата нощ потеглили към Левски с лек автомобил Рено „Меган”. Зад волана бил Станчо Станчев. На излизане от крайдунавския град ги последвала патрулка. След като забелязал полицейската кола, Станчев натиснал рязко газта с намерение да се изплъзне от униформените, но се завързала гонка. При преследването полицаите започнали да стрелят по реното, а бойните куршуми ранили Илия Върбанов. Това става ясно от исковата му молба до Административния съд.

Куршумите го пронизали в коремната област като засегнали черния дроб и други вътрешни органи. Наложило да бъде опериран по спешност като са отстранени единия му бъбрек и жлъчката.

В исковата си молба Върбанов твърди, че в следствие раняването с пистолет „Макаров” е претърпял трайни увреждания на здравето и негативните последствия от това ще са за цял живот. Ищецът настоява съдът да назначи съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертизи. Освен това той иска да бъдат призовани на делото двамата полицаи-Калин Павлов и Виктор Найденов, както и приятелите му, които да свидетелстват по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право