Протестиращите каталунци завзеха летище в Барселона (ВИДЕО)

Снимка: zavtra.ru

Броят на ранените през първия ден на сблъсъците с полицията надхвърли сто

На 15 октомври безредиците в Каталуния продължават като реакция на обявените присъди на бивши членове на каталунското правителство, участвали в организацията на референдума за независимост от Испания през есента на 2017. Според властите 131 души са ранени по време на сблъсъци с полицията предния ден, пише вестник ABC.

Протестиращите завзеха международното летище Ел Прат в Барселона и отказват да напуснат територията му. Около 15 000 души нахлуха на неговата територия. Въпреки безредиците, летището остава отворено за въздушния трафик и в понеделник бяха извършени повечето от планираните полети. На тези кадри можете да видите ситуацията на летището през нощта на 15 октомври:

Улиците на Барселона са пълни с хора до хоризонта, и протестиращите изпитват търпението на полицията.

Активистите боядисват по сградите свастики и зачеркнато число 155 - това е номерът на члена от испанската конституция, който позволява на централното правителство в Мадрид да предприеме принудителни мерки, за да принуди автономиите да изпълняват конституционните си задължения.

Обществено-политическите организации, застъпващи се за независимост, призовават каталунците към неподчинение, масови стачки и нови демонстрации. Правителството на Каталония започна във вторник сутринта със символичен акт на полагане на венци на гроба на местния герой Луис Компанис, демократично избран ръководител на региона през 30-те години и екзекутиран на 15 октомври 1940 и обвинен от режима на Франко във въоръжен бунт.

Припомняме, че на 14 октомври девет каталунски политици след двугодишен арест бяха осъдени на затвор по обвинение за организиране на безредици през 2017. Те получиха присъди от девет до тринадесет години.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа