Протестиращи блокираха за два часа главния път в Камено

Жители на Камено, област Бургас, блокираха за два часа тази сутрин пътя, който преминава през града им. Протестът пренасочи трафика от магистрала "Тракия" по разбитото околовръстно трасе, което е част от републиканската пътна мрежа, но е в окаяно състояние от години. През него минава и най-краткият път за Созопол, предаде БНР.

Дупките по трасето са на всеки метър, а трафикът, особено през лятото интензивен. За да заобиколят лошия път, цистерни, камиони и автомобили, минават по градските улици и ги рушат, споделиха протестиращи. Отсечката е едва два километра и 200 метра.

За рехабилитацията й обаче са необходими почти 2 милиона лева, каза кметът Жельо Вардунски, който обяви, че подкрепя съгражданите си. "Положението от ден на ден става все по-тежко, защото един път като тръгне да се разбива, става страшно. Опитваме се с наши средства да хвърляме чакъл в по-дълбоките дупки, но нямаме право да отделяме пари за националната пътна инфраструктура. Така че хората са абсолютно прави".

Пътят ще бъде планиран за ремонт през следващата година, но гражданите на Камено са категорични, че ремонт е нужен по-рано и блокадите им ще продължат.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха тази сутрин, че търсят възможности за осигуряване на финансиране на ремонта на Околовръстния път на гр. Камено. Пътят е плануван в бюджета на АПИ за текущ ремонт през 2017 г. Ограничената финансова рамка на Агенцията не позволява участъкът да бъде включен в инвестиционните програми до края на тази година. Отсечката има нужда от реконструкция, но за пълното възстановяване на технико-експлоатационното й състояние са нужни над 2 милиона лева.

Необходимо е ремонт да бъде извършен на близо 2,5 километра, които са част от два републикански пътя – III-6008 Разклон за гр. Българово - Камено и III-5392 Камено - Братово. Двата пътя са били предвидени за ремонт от Агенцията през 2014 г. и такъв е бил извършен със средства, отпуснати на АПИ от правителството с Постановление на Министерския съвет №105 от 9 май 2014 г. С допълнителното финансиране са били ремонтирани следните участъци:

Отсечките от километър 15 до 16 на път III-6008 и от километър 9 до 10 на път III-5392, които в момента се нужаят от ремонт, са останали неасфалтирани, тъй като изпълняваният в това време ремонт е съвпаднал с ремонта на водопровод, извършван от Община Камено, съощават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Експертите на АПИ са установили, че от 2014 г. досега състоянието на пътя е допълнително влошено от преминаването през Околовръстния път на гр. Камено тежкотоварен трафик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България