Протестиращи блокираха полския парламент

Протестиращи блокираха всички изходи от полския парламент в петък вечер. Блокадата идва след като опозицията съобщи, че депутатите от управляващата партия незаконно са приели бюджета за следващата година, премествайки вота извън основната камара на парламента, предава Ройтерс.

Протестът отбеляза най-голямата политическа безизходица от години в страната-членка на Европейския съюз Полша и най-рязката ескалация на конфликта между опозицията и управляващата партия Право и справедливост, откакто тя дойде на власт през месец октомври 2015 г.

Полската полиция премахна със сила блокадата на парламента от протестиращи, които препречиха изходите на сградата тази нощ.

Сред блокираните в Сейма бяха лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и премиерът Беата Шидло.

Те успяха да напуснат сградата, след като полицията им осигури коридор. Според някои медии, при тази акция е бил използван сълзотворен газ, но полицията отрече.

Няколко стотин полицаи продължават да охраняват периметъра около парламента. Вътре в Сейма към момента са останали депутати от опозицията, които решиха да не напускат сградата и да продължат да блокират парламентарната трибуна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа