Протестиращи нахлуха в македонския парламент, линчуват депутати (ВИДЕО)

Протестиращи нахлуха в сградата на македонския парламент в Скопие. Това стана, след като за председател на Владата е избран етнически албанец - Талат Джафери, който впоследствие държал и речта си на албански.

Демонстрантите са превзели пленарната зала, предава Радио „Свободна Европа“. Стотина протестиращи са стъпили по седалките в пленарната зала и пеят химна на Македония. Друга част от гражданите са нахлули в залата за пресконференции, където в този момент се е намирал лидерът на СДСМ Зоран Заев, депутати от албанската ДСИ и журналисти. Навсякъде се чуват скандирания „Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Демонстранти бият със столове депутати от СДСМ, предава македонското издание МКД. Окървавени са Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов.

c-ckzlgwaaabsl_

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори, припомня БГНЕС. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група.

по-рано, след като положи клетва, новият председател Джафери се обърна на албански език към народните представители. В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа