Протестиращи на среща с швейцарския посланик

На среща с посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен отиват утре от 9:30 ч председателят на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев, кметът на село Марково - Пламен Кабаков и Юлия Бочева, която е представител на жителите на Белащица.

Повод за разговора е обръщението, което бе връчено на дипломатката на 27 ноември. 

"Поканата е продиктувана от близо едногодишния протест на жителите на селищата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово срещу действията на българския клон на швейцарската компания „Холсим”. Швейцарската компания носи отговорност за замърсения въздух в района, увеличената заболеваемост, тежката пътна ситуация в района в резултат на производствената й дейност", съобщават от ПК "Екогласност".

Оттам допълват, че "незаинтересоваността на „Холсим” относно опазването на околната среда и чистотата на въздуха  доведоха в последните години до рязко увеличение на респираторните заболявания сред населението, включително сред децата".

Според "Екогласност" лекари от региона разполагат с данни за повишаване на респираторните и астматични заболявания. Констатирани са изключителни вреди за здравето на местните жители, поради несъобразяването със здравните, екологични и етични норми от страна на концесионера.

"Тези действия на концесионера „Холсим” поставят под въпрос усилията на Конфедерация Швейцария за опазване на околната среда в България чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество, защото именно швейцарска компания руши екологията и здравето на хората. Концесионерът „Холсим” България бездейства по отношение възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на централните Родопи и това е видно за всеки, който е посетил района", пишат още от формацията.

„Швейцария е известна в България с прекрасната си природа, нека и нашата българска природа да остане чиста и привлекателна, нека швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни действия на наша родна територия. Тези действия на алчни инвеститори разколебават вярата и смисъла на 102 годишните двустранни дипломатически отношения, които имат двете страни", добавят от "Екогласност".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България