Протестиращи срещу санкциите на САЩ в Иран скандираха „Смърт за Америка“

Гориха американското знаме и снимки на Доналд Тръмп по улиците на Техеран

Десетки хиляди иранци се включиха в шествие по улиците на Техеран, с което отбелязаха годишнината от превземането на посолството на САЩ в страната по време на Ислямската революция от 1979 г. Те изразиха и протест срещу повторното въвеждане на санкции от страна на Вашингтон върху ключовия за Иран петролен сектор, отбелязва израелският вестник The Jerusalem Post.

Хиляди студенти се включиха в организирания от правителството митинг в столицата. Кадри, излъчени на живо от държавната телевизия, показаха как в центъра на града изгарят американското знаме, образа на „Чичо Сам“ и снимки на настоящия лидер на Белия дом – Доналд Тръмп. Протестиращите скандират и „Смърт за Америка“.

Годишнината от превземането на американското посолство се чества от иранците всяка година. През настощята обаче демонстрациите са много по-мащабни заради решението на Тръмп да оттегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран, подписано през 2015 г., и да възстанови санкциите срещу Техеран, отбелязва The Jerusalem Post.

Споразумението доведе до премахването на повечето международни финансови и икономически санкции срещу Иран в замяна на това Техеран да ограничи спорната си ядрена дейност под надзора на ООН.

Възстановяването на американските санкции в понеделник, насочени към иранския петролен и банков сектор, е част от по-широката стратегия на Тръмп да принуди Техеран да изостави изцяло своите ядрени амбиции и програми за балистични ракети, както и да оттегли подкрепата си за групировки, участващи в конфликти в Близкия изток.

Върховният командващ елитните революционни гвардейци, генерал-майор Мохамед Али Джафари, заяви по време на митинга в Техеран, че Иран ще устои и ще победи в започнатата от американците „психологическа война“.

„Америка започна икономическа и психологическа война като последна мярка ... Но американските заговори и планове за санкции ще бъдат победени чрез продължителна съпротива“, увери Джафари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия