Протести в Париж срещу Еманюел Макрон

Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж в протестно шествие под наслов "Ще си изпати Макрон" (изразът гласи буквално "Празник за Макрон" - Fete a Macron - бел. р.), за да изразят недоволството си от реформите, подети от френския президент, предаде Франс прес.

Политическото движение "Непокорна Франция" от радикалната левица, чийто депутат Франсоа Руфен е инициатор на шествието, обяви участието на 160 000 демонстранти, дошли да кажат "Стоп, Макрон".

На платформи сред кортежа се издигаха фигури на Еманюел Макрон в облика на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.

Парижката префектура е мобилизирала 2000 полицаи и жандармеристи в Париж, за да се предотврати присъединяването към акцията на групи, предизвикващи безредици, както стана на 1 май.

Но колоритното шествие потегли в добро настроение от площада пред Парижката опера, където преди това се състоя пикник-концерт в присъствието на много хора, дошли със семействата си. Очаква се демонстрацията да приключи към 20 часа местно време (21 часа българско) с концерт на площада на Бастилията.

От избирането си преди година държавният глава се ангажира "да трансформира" Франция много бързо. Миналата есен се зае с реформата на Кодекса на труда, а от пролетта е изправен пред множество протести и стачки, сред които и срещу железопътната реформа.

Радикалната левица и някои синдикати се надяват да извършат "конвергенция на борбите", за да дестабилизират президента, когото обвиняват в либерални уклони и социална разруха.

"Да живеят служителите от Ер Франс, да живеят железничарите, да живеят служителите в държавните болници, да живеят адвокатите, слава на държавните служители", заяви пред множеството лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Мераншон, имайки предвид стачките в различни браншове през последните седмици във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа