Протести срещу кадрови промени готвят във ВИК –Монтана

Синдикалните организации във ВИК – Монтана обявиха готовност за протести, ако Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ започне кадрови промени в ръководството на дружеството. Всеки опит за политически кадрувания е заплаха за постигнатите с труд и професионализъм резултати в предприятието и за работните ни места, заявиха ВИК служителите.

В края на миналата седмица след въпрос на парламентарния контрол за открития във водата на три села в община Бойчиновци наднормен арсен, министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че ръководството на ВИК – Монтана е допуснало сериозни пропуски и смята, че с бързи кадрови промени ще се постигнат по-добър мениджмънт и резултати, които да гарантират здравето и сигурността на гражданите.

Изказването на министъра съвпадна и с обявените  в новия петгодишен план на ВИК дружеството по-високи цени на водата в област Монтана, които предизвикаха недоволство сред гражданите и местните управи. „ВИК е действало своевременно и адекватно след откриването на завишени количества арсен във водоизточник в община Бойчиновци. Всички дадени предписания от Регионалната здравна инспекция са изпълнени веднага, организирано е снабдяването на население с водоноски, а учени, изследват причините за замърсяването и търсят изход от ситуацията!”, обяви шефът на ВИК инж. Валери Иванов.

Предложената нова единна цена на водата в областта от 1,6005 лева за куб. м. и инвестиции  от 5,8 млн. лева до 2021 г. са формирани според изискванията на закона, общините са запознати с тях преди месеци, а одобрението им предстои на закрито заседание на КЕВР, каза още инж. Иванов. „Не сме съгласни с коментара на министър Нанков. Не желаем постигнатите от дружеството резултати и социални придобивки да бъдат заложник на кадрови експерименти, продиктувани от политически интереси!”, заявиха членовете на КТ „Подкрепа” и КНСБ във ВИК  изразиха готовност за протести, ако се пристъпи към необосновани смени в ръководството на дружеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България