Протест блокира граници и магистрали

Превозвачи ще блокират граничните пунктове и магистрали на 15 и 16 май. Това обявиха от браншовите организации в сектора след заседанието на Комисията по транспорт в парламента. Първоначално идеята им беше да изкарат камионите в центъра на София и да протестират пред парламента на 16 май. Сега обаче недоволството им прераства в генерална стачка. Те получиха подкрепата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който се закани да напусне Съвета на министрите, ако силово бъде принуден да фалира превозваческия бизнес у нас. „Повечето предложения на големите държави са абсурдни. Кой може да задължи човек, който е в почивка, къде да я прекарва, това е нарушение на човешките пра“, отсече Московски.

Протестът на превозвачите е заради промените в Пакета за мобилност на ЕС, който предвижда шофьорите да се връщат на 3 седмици в държавите си или в база на фирмата-превозвач, както и забрана да спят в кабините на камионите. Друга промяна гласи, че след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща командировка според ставката в държавата, в която е влязъл. Изменят се и правилата за шосейния каботаж като на практика той ще бъде премахнат.

Според превозвачите това ще повлияе пагубно на оборота на фирмите, курсовете ще намалеят и ще се стигне и до масови фалити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България