Протест в Турция срещу визитата на Рекс Тилърсън

Близо 100 души протестираха днес пред хотел „Палас” срещу визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ.

Полицията се намеси със сълзотворен газ, двама души са задържани.

Протестиращите са членове на Отечествената партия. Полицията успя да ги отдалечи от хотела, в който Рекс Тилърсън и турският външен министър Мевлют Чавушоглу дадоха съвместна пресконференция след проведената среща между двамата, посочва още ДХА.

След срещата си с Чавушоглу Тилърсън заяви, че страната му признава турското легитимно право за сигурни граници, предаде Ройтерс. Той също така изрази загрижеността на САЩ относно служителите в мисиите си в Турция и призова Анкара да освободи американските граждани, задържани в затворите ѝ.

Държавния секретар на САЩ заяви също, че страната му и Турция, които са съюзници в НАТО, ще работят заедно в сирийския конфликт.

„Няма да работим сами повече, няма едно нещо да бъде правено от САЩ, а друго от Турция“, заяви Тилърсън в Анкара. „Ще работим заедно, имаме добри механизми по това как може да постигнем това, има много работа за вършене“, допълни той.

Държавният секретар допълни, че Турция и САЩ трябва да разрешат „приоритетно“ напрежението около държания от кюрдите сирийски град Манбидж, който Анкара заплашва да атакува.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу от своя страна съобщи, че страната му и САЩ са се разбрали да нормализират отношенията си след периода на напрежение през последните години.

„Разбрахме се отново да нормализираме отношенията си“, заяви Чавушоглу сред преговорите си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Анкара, заявявайки, че връзките са били „в критичен период“ и обещавайки да създаде „механизми“ за обсъждане на въпросите, предизвикващи проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят