Протест за водата пред сесията в Шумен

Около половин час продължиха разгорещените дсикусии пред сесийната зала в Шумен

Втори протест срещу скъпата вода в Шумен с лошо качество организира БСП в четвъртък, този път в деня на общинската сесия. Над 30 души се събраха пред сесийната зала, а вътре лидерът и общински съветник Веселин Пенчев поиска местният парламент да направи нов дебат по бизнес-плана на ВиК-дружеството, който беше приет през юли. Той поиска въпросът да влезе в дневния ред, да бъде обсъден отново, а съветниците, които са гласували "за" бизнес-плана, да кажат пак ли мислят така. Част от гражданите влязоха в залата, един дори държа назидателен плакат със снимките на местните парламентаристи.

Председателят на общинския съвет проф.Борислав Беджев обяви, че искането в такъв момент е процедурно несъстоятелно. "На другарски съд ли сме?", попита съветникът Светлозар Начев от ГЕРБ и обяви, че не се срамува от дадения глас. "Кой управлява общината 8 г., кой остави Шумен с 35 млн.лв. задължения?", попита той от трибуната. Половината от дълга вече е изплатен, но е можел да отиде за инвестиции, каза Начев. Съветникът Добромир Драев пък, който през лятото направи гражданска подписка срещу поскъпването, бе категоричен, че "вкараме ли политика във ВиК и водата, става грозно и ще понесем щети" и настоя, че вече само КЕВР и шефът на ВиК-Шумен могат да променят решението.

Споровете се пренесоха отвън, защото хората искаха да влязат вътре, но при тях отиде кметът Любомир Христов и настоя да им обясни всичко с документи. Шуменците настояваха, че водата е непосилно скъпа, а не се пречиства. С последното увеличение, гласувано от КЕВР, тя достигна цена 3,29 лв./кубик. Христов бе категоричен, че години наред нищо не е свършено, Шумен от месеци има готов работен проект за пречиствателна станция за питейни води и догодина има всички шансове да бъдат отпуснати средства за нейния градеж. Също и за нов довеждащ водопровод от яз."Тича", защото по стария се губят огромни количества вода.

Както "Труд" писа, миналия петък в деня на обсъждане на цената в КЕВР, БСП инициира протест, а този е втори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България