Протестът на овцевъди и козевъди пред Министерския съвет (СНИМКИ)

Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред Министерския съвет. Те са недоволни от недостатъчното, според тях, държавно финансиране за техния вид животновъдство и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата в Югоизточна България.

Протестът е организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Те искат да се спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъка на хората. Протестиращите настояват също незабавно да бъде свикан Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с кризисната ситуация.

"Искаме на тези хора, когато им се дават пари за тези животни, някой да мисли, че с тези пари...тези овце не растат по дърветата, а в съседното село, те трябва да обикалят цялата страна. Тези стада са градени с години, а в момента искаме отнякъде да ги компенсираме, като им дадем пари. Могат ли те да доят пари и да гледат пари. Те трябва тепърва да започват да правят разходи по закупуване на тези животни - това никой не го отчита", заяви съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев, цитиран от БНР.

Други животновъдни асоциации обаче, като Обединени български животновъди, се обявиха против протестите.

Междувременно Фонд „Земеделие“ увеличи помощта по схемата „де минимис“ за стопаните от Бургаско и Ямболско. По 47 лева на животно ще получат собствениците на евтаназирани заради чумата овце и кози. Подпомагането е допълнение към компенсациите, чието изплащане вече започна в селата Воден и Кости.

Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и повече пари, като разливаха мляко и гориха овчи кожи.

„Не може да постигнем единомислие с ръководството на Министерството на земеделието и храните нито за увеличаване на ставките за овцевъдите и козевъдите в страната, нито за понасяне на отговорност за тежката криза, която се случва и в момента", каза лидерът на Асоциацията Симеон Караколев.

Протестът обаче раздели бранша. Останалите животновъдни организации се разграничиха от него и дори обвиниха Караколев, че търси провокация и отказва диалог.

Президентът Румен Радев ще посети по-късно днес община Болярово, която е най-засегната от чумата по дребните преживни животни. Той ще разговаря с местната власт за предприетите мерки за овладяване на болестта и за неразпространението й в съседните общини.

Въпреки заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев, в село Шарково остават живи 115 овце и кози. Вчера в първото засегнато от болестта в Ямболска област село Воден, бяха изплатени 190 хил. лева за обезщетения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България