Протест срещу репресии от ИАРА

На Никулден по стар стил - 19 декември, рибари излязоха на протест пред сградата на ИАРА в Бургас. Повечето от тях работят на риболовни кораби от Балчик до Царево. Морските се оплакаха от служители на ИАРА - изнудвали ги, съсипвали ги от актове и ги рекетирали. Те дадоха срок от един ден ръководството на агенцията да поеме вина и да се посочат решения, които ще спрат своеволията, в противен случай ще блокират пристанищата с корабите си- по море. Собственик на фирма за рибни продукти се оплака, че му конфискували два тона миди, независимо, че уловът си имал всички документи. Риболовци разказаха и за случаи на заплахи с побой.

Ром от град Бяла пък дори бил вързан от инспекторите със свински опашки. Той стоял на брега и събирал рапани и миди, когато инспекторите дошли и го овързали. "Трябва ли отношението да е такова?", попита Емил Милев от Сдружение „Черноморски изгрев”. Пред Труд той категорично заяви, че чакат промяна на отношението и уважение. "Това превишаване на правомощията трябва да спре", коментира Милев. В понеделник той и още двама представители на протестиращите бяха на среща с ръководството на ИАРА. Оттам им казали, че ще се чака промяна на закона. "Тормозът продължава година и половина. Не искаме промяна в закона, а в отношението", заключиха риболовците.

Заместник изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури д- р Галин Николов каза пред Труд, че през последния месец са съставени 26 акта. 20 от тях са за липса на разрешително за стопански риболов и 6- за навлизане в тримилната зона. Ще се провери дали тези актове са съставени правомерно и ако не е така, виновните ще понесат последствията. що се отнася до сигнала за вързване със свински опашки, той също ще бъде подложен на проверка. Ато се окаже, че е истина, служителят който го е направил ще бъде дисциплинарно ,волнен, каза Николов и собави че са отворени за диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България