Проучване на "Спектър": БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ

Графики: Изследователски център "Спектър"

БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ на предстоящите евроизбори, а ДПС се очертава трета политическа сила. Това показва експресно социологическо проучване на изследователски център "Спектър" за регистриране на нагласите в първата седмица на официалната предизборна кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент, проведено в периода 29 април - 4 май.

Освен БСП, ГЕРБ и ДПС, които несъмнено ще имат представителство в Европейския парламент, своите шансове имат и ВМРО-БНД, „Демократична България – Обединение“, „Патриоти за Валери Симеонов“ и Коалиция за България. От добри позиции стартира кампанията и „Воля“ на Марешки – 1,9%, съобщават от "Спектър".

Интересна е конкуренцията в трите основни сектора на политическото пространство. В левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат, подчертават още от изследователския център.

В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под наименование „Демократична България – Обединение“. Интересен момент в предстоящите евроизбори е дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици за гласуване. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват, отбелязват от "Спектър".

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Редом със силния първоначален старт на ВМРО и активността на Джамбазки (4.2%), през първата седмица от кампанията листата, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, също набира скорост(4%). На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%), пише още в проучването.

Към момента 33,5% от избирателите твърдо са решили да гласуват, става ясно още от проучването. Тези стойности се доближават до предишните евроизбори през 2014 година, когато избирателната активност беше 35,84%, пишат още от "Спектър".

Голям е броят на решилите, че няма да отидат до урните в изборния ден- 37,7%. Основна причина, която мотивира респондентите да вземат такова решение е тонът предизборната кампания, фокусиран повече върху скандалите и негативизма, отколкото върху съдържателни теми и послания към избирателите. Реални политически дебати до момента липсват, коментират от изследователския център.

Обществените настроения, които се развиват в Европейския съюз относно неговото бъдеще, имат своята проекция и в България. Данните показват, че повече от една трета от респондентите се застъпват за повече национален суверенитет за сметка на властта на Брюксел -34,5%. Привържениците на по-федеративна форма на ЕС също са почти една трета - 32,8%. Сходен е делът – 32,7% и на запитаните, които не могат да дадат отговор на този въпрос в момента, става ясно още от проучването.

Информация по чл. 205 от Изборния кодекс:

Изпълнител: Изследователски център „Спектър“ с ръководител Петко Петков, доктор по социология

Възложител и финансиране: Институт за модерна политика

Паспорт на проучването:

Извадка: Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 834 лица от цялата страна.

Метод на събиране на информацията: CATI, Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 29 април – 4 май 2019 г.

Дата на първа публикация: 7 май 2019 г., www.modernpolitics.org

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика