Проучване показа: Пластмаси от брега замърсяват Черноморието

Българското Черноморие е силно замърсено с пластмасови отпадъци, повечето от които идват от брега. Това показа проучване на експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, проведено съвместно с доброволци от "Грийнпийс" от борда на кораба "Rainbow Warrior" миналия август. Тогава в района между Бургас и нос Калиакра били открити средно 429 000 микропластмасови елементи на квадратен километър.

Обемът е сходен с този на едни от най-замърсените водни басейни в света - Балтийско море и Северозападното Средиземноморие, отбелязват участниците в изследването. Според събраните от тях данни най-мръсни са били районите около нос Калиакра и при устието на р. Камчия.

Големи количества плаващи морски отпадъци са открити в района на Варна и нос Емине, като състоянието на морето в тези райони е  съпоставимо с румънската акватория и техоокеанското крайбрежие на Чили. Резултатите от теренното проучване показват, че над 90% от  замърсителите са шишета, чаши, опаковки от солети, вафли и други храни, изхвърлени от брега.

Веднъж попаднали в морето, те се разграждат на малки частици и се носят по теченията стотици години, ставайки храна и на морските обитатели, се посочва в съобщение на "Грийнпийс"-България. Предстои подробният доклад от изследването да бъде издаден, а авторите му се надяват той да стане основа за нови по-задълбочени проучвания за състоянието на морската среда. По темата тече и онлайн обществено допитване на ЕК. До 12 февруари всеки гражданин на ЕС може да предложи начини за справяне с пластмасовото замърсяване в морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България