Проучване сред студенти показа, че магистратите работят добре, но в лоши условия

Апелативният съд /АС/ във Варна работи прозрачно, но в лоши условия. Това показва проучване сред 112 студенти от Икономическия университет и ВСУ "Черноризец Храбър", които в продължение на година са наблюдавали наказателни, граждански и търговски дела. Подобна практика е на мода в Азия и САЩ, но у нас се прилага за първи път, отчете ръководителят на проекта съдия Росица Тончева.

Резултатите от попълнените от младежите анкети сочат, че магистратите говорят на достъпен език, поведението им е етично, процедурите са ясни, на ниво са и електронните услуги, предоставяни от съда. Като минуси студентите са посочили лошата акустика и недобрата видимост към съдебния състав в единствената зала на АС. "Започнахме този проект, за да повишим правната култура на младите хора, които не са юристи и те да станат наши говорители пред обществото. Резултатите показват очевадната нужда от нова съдебна палата", обобщи председателят на АС-Варна, Ванухи Аракелян.

Тя посочи, че общественият отчет ще бъде изпратен в правосъдното министерство, а работата по проекта ще продължи и догодина. По желание на партньорите ще бъде обсъдена възможността повече студенти да наблюдават дела и в първоинстанционните съдилища. "Магистратите заслужават по-добра среда за работа", коментира ректорът на ВСУ проф. Галя Герчева. П

роблемът засяга не само АС, но и Окръжния и Районния съд, както и прокуратурата, които са пръснати на няколко места в града и ползват сгради, строени за други нужди. Окръжните магистрати, например, заседават и в приземно помещение в съседство с архива на съда. Сагата около строежа на нова палата се точи от 1937 г., като през последните 15 г. бяха правени 4 първи копки на обекта, но нужното финансиране от 90 млн. лв. така и не бе осигурено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони