Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Семейство с две деца влиза в групата на заможните, ако и двамата съпрузи получават по над 2200 лв. на месец.

Проучване установи, че на подсъзнателно ниво мразим хора, които не искат да имат деца, пише изданието “Броудли”, цитирайки експеримент, проведен в Съединените щати.

От 1970 г. насам броят на младите жени, които доброволно нямат деца, нараства. За сметка на това обаче се наблюдава увеличение на двойките, които вместо бебе имат… малка порода куче.

Според проучването на д-р Лесли Ашбърн-Нардо изборът да нямаме деца не влияе само на нас, но и на околните. Голям процент от хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат поколение.

Експериментът установява също, че възприемаме такива хора като непълноценни.

Участниците в проучването имат най-голямо одобрение към двойките с две или повече деца, информира БТВ.

“Когато хората нарушават подобни сериозни норми и очаквания в обществото като тези за родителството и децата, обикновено са подложени на много сериозни последствия, като психически тормоз от страна на близки, например. Подобна реакция се оправдава в съзнанието на наблюдателите, защото смятат, че другите си го заслужават”, пояснява д-р Ашбърн-Нардо.

Проучването сочи, че създаването на деца и отглеждането им се възприемат като морално задължение, което обяснява и масовото негативно мнение за абортите, поясняват учените.

Според Ашбърн-Нардо подобно разбиране много трудно ще бъде преодоляно, но не бива да се отнема правото на избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл