Проучват бум на пневмонии в малко село

Ръст на заболели от пневмония, която не протича с познатите симптоми – висока температура и кашлица, в благоевградското село Церово предизвика спешна проверка на медици от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

От началото на март до сега в болница са постъпили 15 възрастни, както и 10 деца, казаха от РЗИ. Този бум е малко странен, защото селото е малко, а болните много.

Пациентите се оплакват, че са отпуснати, имат силно главоболие , атипичната пневмония се откривала едва, когато се изследват болните. Взета им е кръв за изследване, очаква се консултация със специалисти от Министерството на здравеопазването.

"Решихме да вземем серуми, занесохме ги в централната лаборатория и очакваме резултатите ,казаха още от РЗИ. Ветеринари пък ще направят изследвания на животните в селото.

От РЗИ заявиха,че са имали регистриран инфекциозен случай и в детската градина в село Ляски, където 8 деца и една от ръководителките са били неразположени с гадене и повръщане. При проверката е установено, готвачката е здрав заразоносител, открити са стафилококи в рибата. Готвачката е отстранена и сега се лекува. В региона няма морбили, но са взети всякакви превантивни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони