Проучват уникална сграда, съхранявала арсенала на I Италийски легион в Нове

В римския град край Свищов работят и археолози от Познан

След началото на разкопките под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова на резиденцията извън крепостните стени на древноримския град Нове край Свищов, проучвания започна и втори екип. Той е от международната археологическа експедиция „Нове“. За трета поредна година ще бъде изследвана интересна сграда, разположена в централната част на римския лагер.

На терена ще работят проучватели под ръководството на д-р Елена Кленина. Тук отново е и д-р Анджей Биернацки, дългогодишен ръководител на екипа. На различен етап от работата ще се включат проф. Р. Чернер – архитект, д-р Рожицки – историк, П. Замбжицки – консерватор, както и магистри археолози и студенти от Университет „Адам Мицкевич“ в Познан, които ще поматаг при теренните изследвания.

„Проучваната сграда е с големи размери – приблизително 43,00 м x 23,00 м. Най-вероятно е построена около средата на II в. Въз основа на миналогодишните резултати от проучванията може да се твърди, че археолозите са попаднали на т.н. Armamentarium, т.е. арсенала на легиона. Тук са съхранявани и поддържани не само оръжията на войниците на I италийски легион, но и метателни машини, балисти и катапулти“, обясни доц.д-р Павлина Владкова.

Тя допълва, че в сградата е открит фрагмент от варовиков блок с релеф, представящ кожената броня на римски центурион. Възможно е чрез него да е обозначено мястото, на което са съхранявали броните си войниците или пък е елемент от външната фасадна украса на сградата и целта е била чрез него, като табела, да се даде информация за нейното предназначение и функции.

През следващите периоди са констатирани значителни промени в конструкцията и предназначението на сградата. Вероятно е използвана за склад за съхранение на хранителни продукти.

Открит е и много добре запазен кладенец, по стените на който личат жлебове, получили се вследствие на многократното вадене на вода с въжета. Те са знак за дълговременното му ползване. Горната част на съоръжението, което е с диаметър близо 1,0 м, е изработена от монолитен варовиков блок.

„Късните постройки функционират до началото на V в., когато, при построяването на епископската базилика с резиденция в непосредствена близост, са частично разрушени и засипани с цел нивелацията на терена“, уточнява доц.д-р Павлина Владкова.

По време на проучванията през предходния археологически сезон са открити интересни движими артефакти – бронзови фибули, декоративна бронзова игла, костна ръкохватка на меч, гребен от кост, керамика, монети.

До сега не е известен паралел на чудесно запазената лъжичка – сито, изработена от кост и вероятно използвана за медицински или козметични цели.

Тезата за това, че сградата е арсенал – аrmamentarium, се нуждае от по-нататъшни доказателства, които екипът се надява да открие през сезон 2019 година. Ако тя се потвърди, това ще е първият обект от този тип, открит на територията на всички крайдунавски провинции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука