Проучват 3060 домакински бюджета в страната за доходи и харчове

Започва ежегодното изследване на НСИ

От началото на април 2018 г. Националният статистически институт започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства, съобщиха от бюрото във Варна.

Изследването е ежегодно, включено е в Националната статистическа програма за 2018 г. и ще се проведе на територията на 28-те области в страната. В него ще вземат участие 3 060 домакинства от страната, избрани на случаен принцип. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип. По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Първите стъпки на българската статистика в тази област са

направени още в далечната 1925 г. - преди повече от 90 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика