Професионалните шофьори - на преглед за сънна апнея

Лекари предлагат национална скринингова програма

Професионалните шофьори да минават задължително през прегледи за сънна апнея. За това настояват широк кръг от медицински специалисти, които се занимават с невидимата, но опасна болест.

Очаква се на конгрес по медицина на съня през октомври във Варна да бъде прието единно предложение към здравните власти за създаване на национална скринингова програма за сънна апнея, която да се финансира от касата. Сега първичните изследвания за установяване на тази диагноза са платени, профилактични прегледи се провеждат кампанийно и няма статистика за броя на болните, поясни доц. Марио Милков от Медицински университет-Варна.

Съвместно с общината МУ реализира пилотен проект за изследване на 260 шофьори от "Градски транспорт". Всички те са попълнили специални анкетни справочници, след което предстои да бъдат прегледани.

Подобен скрининг ще бъде направен в Сливен и Шумен, където университетът има филиали, но целта е превенцията да залегне в национална програма, подчерта доц. Милков. Медиците смятат, че прегледите трябва да обхванат и таксиметровите шофьори, пилотите и водачите на машини. Според различни изследвания около 20% от населението на Европа е засегнато от проблеми със съня. У нас зачестяват случаите, в които здрави, млади и слаби хора се оказват болни от сънна апнея, предупреди доц. Милков. Повече са и катастрофите при превоз на пътници, като част от тях са причинени от заспиване на водача, подкрепи проекта и Бранимир Георгиев, гл. инспектор от ДАИ-Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България