Професионални риболовци искат строги наказания за фирми, нанасящи щети на екосистемите

Настояват риболовният билет да поскъпне с 5 лева

Риболовният билет да поскъпне с 5 лева, а фирмите, които нанясят щети на рибните популации и екосистемите, да бъдат още по-строго наказвани. Това стана ясно на на национална среща във Велико Търново на представители на Федерацията на риболовните спортове, Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури и Министерство на земеделието и храните.

На форума бяха обсъдени маловодието в язовири и реки, зоните за зарибяване, сътрудничеството между организацията на риболовците и държавните институции.

Професионалните риболовци предлагат промяна в закона, според която фирми, нанесли щети на рибни популации, да ги възстановяват напълно. Какъвто бе случая с 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на десетки тонове риба.

„Там не умряха само риби, умря цялата популация- всичко което живееше във водата към момента го няма. И за да се възстанови, ще мине период от минимум 10 години“, заяви доц. Галин Николов, директор на ИАРА.

От Федерацията по риболовни спортове предлагат в такива случаи нарушителите да възстановяват популацията.

„Дружеството или организацията, която е виновна за тази катастрофа или унищожаването на такова голямо количество риба и рибен ресурс, освен глобите, наложени от МОСВ – по 50 хиляди лева, трябва по закон – Закона за водите, да възстановят същия рибен ресурс в същото количество, там където е било“, добави Георги Михайлов, председател на Българска федерация по риболовни спортове.

На срещата бе дискутирано и повишаване цената на риболовните билети.

"По-скоро нашето желание да повишим много малко в рамките на пет лева цената на риболовния билет, 50- 50% е тази нагласа, като тази част с повишаването да влиза в набирателна сметка като от нея се зарибяват големите държавни водоеми“, заяви Георги Михайлов.

Лозана Василева, заместник- министър на земеделието пък е категорична, че е добре да се направи по-широко обществено обсъждане дали е необходимо да се направи по-скъп билета. Тя припомни, че в закона е записано, че 5% от средствата отиват за зарибяване.

"През последните седмици ИАРА е засилила контрола по отношение на водни басейни и реки, където има риск от маловодие и се застрашава рибната популация, в т.ч . и язовири с ВЕЦ-ове. Към настоящия момент няма рискови зони", увери Галин Николов.

През миналата година 231 000 са закупените риболовни билети у нас, като е отчетен ръст с около 5 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони