Професионално видеонаблюдение на жилище разкрило кражби на пари и злато

видеонаблюдение

Удар с разкриването на супер професионалист, който отключвал и заключвал скъпи брави без да остави видими следи, но отмъквал злато и пари, направиха криминалисти от Търговище и Омуртаг със съдействието на колегите си от Варна. След дълга и упорита работа е бил заловен извършител на две такива кражби от декември и януари в град Омуртаг. Като извършител е бил уличен 46-годишният С.С. от Варна, който бил реабилитиран още в края на 90-те години и нямал осъждания оттогава. Имало подозрения, че спецът е извършител на домови кражби в малки градове, но никога нищо не било доказано. Официално той си имал легален бизнес с автомобили.

За негов лош късмет попаднал на жилище в Омуртаг, което било оборудвано с професионални камери за видеонаблюдение. Качествените кадри запечатали неканения гост, но отнело време да се установи кой е той, защото отдавна не бил в масивите с обичайните заподозрени.

Първата кражба, която била разкрита, е от 4 декември миналата година. С подправен или подбран ключ мъжът проникнал в жилището на 33-годишен мъж в Омуртаг и прибрал 4 200 лв. и златен пръстен. На 26 януари отново се върнал в Омуртаг и този път пак ловко отключил входна врата на жилище на 37-годишен мъж. Взел 1 500 лв. на монети, златни накити – две дамски гривни, две колиета, два мъжки пръстена, 4 чифта обеци, 5 златни парички и настолен компютър.

Към момента не се коментира дали жилищата са били избрани случайно или е имало проучване за собствениците им.

Първоначално варналията е бил задържан за едно денонощие в полицията в Омуртаг, а после, с постановление на прокуратурата, приведен в следствия арест в Търговище за 72 часа. Повдигнати му са обвинения за извършените кражби.

„Труд” научи, че се очаквало съпругата на задържания да възстанови щетите от кражбите в близките дни и така мъжът да получи минимално наказание, тъй като е бил реабилитиран отдавна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право