Профилактиката срещу грип и вирусни инфекции при децата – задължително след консултация с педиатър

Кога е най-подходящото време за профилактика срещу грипа и острите вирусни инфекции? Този въпрос всеки ден загрижени родители отправят към д-р Анеса Георгиева, началник на детско отделение в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница).

„Въпреки, че все още няма значимо повишение на заболеваемостта, а може би и точно поради това, именно сега е подходящото време да се вземат мерки за повишаване на собствената защита срещу вирусни заболявания и бактериалните им усложнения. Но това задължително трябва да стане след консултация с педиатър”, категорична е д-р Анеса Георгиева.

Според нея по аптеките има куп противобактериални и антивирусни медикаменти, които се ползват в различни профилактични схеми. Но най-важното е приемът на тези препарати да бъде назначен от специалист педиатър. Началникът на детското отделение в Университетска болница „Пловдив” смята, че месеците октомври и ноември са най-подходящият момент за прилагането и на специфичните противогрипни ваксини.

Но и тяхното прилагане също трябва да е след консултация с детски лекар с цел прецизиране на възрастовите особености на детето – защото има огромна разлика дали то е на 12 месеца или на 12 години. При прилагане на противогрипните ваксини е важно да се избират такива за съответния сезон – 2017/2018 г., тъй като те са съобразени с очакваните видове грипни вируси за него.

„Профилактичните мерки включват и комплекс от немедикаментозни стъпки. На първо място трябва да се избягват контактите с болни от различни инфекции. Стриктно да се спазват хигиенните норми – помещенията да се проветряват, подовете и плоскостите в детските заведения и в дома редовно да се измиват със съответни препарати, а ръцете да се мият със сапун и вода. Разходките на открито и други закалителни процедури не са без значение. Пълноценното хранене също е важно за изграждане на собствена “защита” от инфекции – менюто трябва да е съобразено с възрастта на децата , да включва всички основни компоненти, да е богато на минерали и витамини, които организмът да набавя с консумация на плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват консервираните храни. Не е подходящо в този сезон да се спазват диети за отслабване, да не говорим, че при децата те изобщо не са приемливи”, съветва д-р Анеса Георгиева. Тя не препоръчва да се пият хранителни добавки или други синтетични продукти, които много често се ползват като заместител на пълноценното хранене.

Важността на проблема и необходимостта от дискусия на тази тема се определя от факта, че в сезона на грипа и други респираторни инфекции заболеваемостта се повишава значително. Само в УМБАЛ „Пловдив“ в периода от ноември до февруари се приемат за лечение над 200 деца месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве