Профилактиката срещу диабет спасява

Основните причини за заболяването на заседналия начин на живот и нездравословното хранене

Профилактичното измерване на кръвната захар е изключително важно за ранното диагностициране на диабет. Всеки, без значение дали има случаи на заболяването в семейството си или не, е добре да измерва кръвната си захар поне веднъж годишно. Това заяви пред „Труд” Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и член на Националната пациентска организация, която предлага безплатни прегледи в рамките на „Мисия Здраве”.

„Детският диабет е много агресивен и при него симптомите веднага се проявяват. За разлика от него обаче при диабет тип 2 видими симптоми няма, човек може да е болен, без да знае и това е най-коварното. Много хора разбират, диагнозата случайно, ако например им предстои операция и им направят изследвания. Често вече има увредени органи, в следствие на болестта”, обясни Котова.

Тя отчете, че дори и тези, които нямат засегнати хора в семейството си, са все по-предразположени към диабет тип 2, защото той се причинява основно от нездравословния начин на живот, обездвижване и неправилно хранене.

Специалистът посочи още, че въпреки че диабет тип 2 се среща най-често след средната възраст болестта все повече се подмладява и засяга дори 18 годишни пациенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве