Проф. Александър Джеров: И на тези избори ще падне голямо крадене и грабене

 Не е уместно да говорим за промяна на съдебната система по време на президентски вот

- Проф. Джеров, според вас безспорна ли е победата на ГЕРБ в предстоящите избори, въпреки че още нямат излъчен кандидат за президент?

- Никой не може да каже, че ГЕРБ безспорно ще спечели. Участвал съм в много избори и винаги съм полагал големи усилия. Хората са държали на мен, уважавали са ме, оценявали са ме и въпреки това, когато очаквам резултата, треперя и се питам - дали действително съм избран. Сигурни работи в тази област няма. Още повече че и в тази партия има дефекти и грешки, които отблъскват някои хора и те няма да гласуват за ГЕРБ. Макар че, ако погледнем другите партии, ГЕРБ би трябвало да спечели изборите. Още повече след като БСП избяга от отговорност, като издигна ген. Румен Радев чрез Инициативен комитет.

- Защо БСП не излъчи силна партийна кандидатура?

- Явно не са сигурни в собствените си кадри, както и в приемането им от народа. Има страх, че техният кандидат може и да не спечели. Това е много погрешна крачка. Не може партия, която се уважава, да не предложи собствен кандидат на такива избори. Как сега хората да кажа - ето това е нашият кандидат-президент.

- Левицата не върви ли по разрушителния път на десницата?

- БСП няма да удържи във времето. Тя вече е разделена на три партии. Изборът на председател на БСП я раздели на две, което беше вредно за партията. В много други партии има избягали бивши членове на БСП. С течение на времето те все повече ще се увеличават.

- Компромисен вариант ли е издигането на Трайчо Трайков за кандидат на Реформаторския блок, който също се тресе от скандали?

- Къде му е реформаторството и единството на РБ? Каква е идеята му? Няма такава. Освен това как те са едновременно във и извън властта. Друго такова комично положение няма в политиката ни. Кой е лидерът на РБ? Няма такъв. Докато посочат човек за кандидат-президент, се караха многократно. А уж са реформатори.

- Ще се разпаднат ли реформаторите след изборите?

- РБ няма бъдеще. Какво го крепи? Сладкото на властта. Целта им е да имат постове и да могат да вземат пари. За мен те не са единна формация, а нещо нагласено само за да получат власт. Спомням си, че след изборите ГЕРБ ги агитираха да се обединят и да бъдат едно. А какво се получи? Чудя се на Бойко Борисов как се крепи, защото те не го поддържат. Това са хора, които мислят за себе си.

- Според анализатори шанс има канидатпрезидентската дойка на националистите Красимир Каракачанов и Явор Нотев. А и проблемите с преселниците и патриотичната тема ще бъдат силен акцент в тази кампания. Споделяте ли прогнозите, че патриотите могат да изместят БСП от второто място при евентуален балотаж?

- От години две велики сили гледат в нас и това влияе и на партиите. Ето, генерал Радев в първото си изказване не каза нищо за НАТО и за ЕС, а каза за Русия. Вместо да каже нещо за България, за единството на българския народ, ни говори за чужда държава. Предполагам, че и други парти и кандидат-президенти ще наклонят везните към една отвъдокеанска сила, което показва, че не говорим за патриотизъм, а за влиянието на Русия и на Америка. Нямам нищо против едната или другата държава - велики са. Но ние сме по-велики. В сегашната ситуация патриотите наистина имат шанс.

- Одобрявате ли задължителното гласуване?

- Да, защото само когато гласуваме, имаме право да критикуваме министри, премиера, президента и др. Ако само седим вкъщи и недоволстваме, няма смисъл. Безотговорно е да не се гласува. В момента се избира президент, утре Народно събрание и всеки български гражданин трябва задължително да вземе отношение към длъжностите, които засягат всеки от нас. Как те да бъдат оправомощени, след като ти не си казал мнението си. „Мен изборите не ме интересуват“ не е гражданска позиция.

- Според социологическо проучване доминиращи дебати по време на предстоящата кампания ще са по темата за преселниците. На второ място е съдебната реформа. Имат ли тези дебати място при избора на президент?

- Бих пожелал кандидатите да прочетат конституцията, да видят какви са правата и задълженията на президента и вицепрезидента и тогава да ориентират своите обещания и насоки пред българските граждани.

Аз съм съучредител на сдружение, което има за задача да прокламира ефективното разделяне на властите у нас. Става дума за това, че трябва да се премахне вредната практика министър-председателят да определя какво да решава парламентът. Парламентът трябва да бъде самостоятелен. Надявам се бъдещият президент да се съобрази с нашите предложения и да работи за това Народното събрание да не е подчинено на министър-председателя. По този начин ще се проведе изцяло принципът на автономията на властите.

- Хората обаче явно не искат да се примирят с липсата на ефективна съдебна реформа.

- Чудя се защо не желаем да направим съдебна реформа. Приказваме, приказваме..., а какво стана с последната съдебна реформа? Нищо. Разделихме Висшия съдебен съвет на две. И на пет да го разделим, все тази. Съдебната система трябва да помага на българските граждани и да защитава техните интереси. С какво се подобри защита на българина от съдебната област? С нищо. Но президентът ли е човекът, който ще промени съдебната система? Или управляващата партия? Не. Това е основно задължение на парламента. Промяна може да стане чрез промяна на закона. Но и това не е достатъчно. Нужни са и съзнание, и честност. Един закон не може да накара нито вас, нито мен да работим по-добре. Докато не осъзнаем, че всеки в своята област трябва да е почтен, нищо няма да се промени. Нека тези, които се похвалиха не за първи път, че са успели да направят промяна в съдебната система, да ми кажат в какво се състои тя.

- От какво е продиктувано самочувствието им?

- Всеки ден влизам в съда и знам за какво става дума. Срещу съдебната власт никога няма да тръгна, защото съм един от тях. Но срещу това, което става, винаги съм изразявал своето антиотношение. Има ли наказателен съд? Няма. Има ли действаща прокуратура? Няма. Разхождат се престъпници по улиците и когато стане някакво голямо престъпление, изведнъж официално се казва - знаем го, той е извършил много престъпления и има много присъди. Е, това променена съдебна власт ли е? Явно има нежелание това да се случи. А президентът си има свои задължения и ще върши онова, което конституцията му повелява. Да говорим по време на президентски избори за промяна на съдебната система не е уместно. Нека тези госпожи и господа да отворят конституцията. Президентът е първият, който трябва да знае конституцията. Освен това, когато един кандидат-президент започне много да мисли за чужди държави, не го виждам като български държавен глава, защото България е над всичко. И още - „Съединението прави силата“. Ако тези две неща бъдат усвоени, може би ще тръгнем по друг път.

- Единият от въпросите в предстоящия референдум е да бъде ли намалена държавната субсидия на партиите? Какво е вашето мнение?

- Категорично съм за намаляване на сумите, защото те се ползват за облагодетелстване. Стига вече на гърба на народа да се правят пари. Който иска, да си направи партия. Защо държавата ще го финансира? Колко избори минаха и колко пари се похарчиха на този беден български народ? Изядоха се и се изпиха... Парите, с които партиите разполагат по време на кампания, винаги привличат. Появяват се много хора, които нямат качества. Нека всички кандидати да се огледат и да видят честно дали биха могли да застанат на върха на държавата. Или само материалният интерес ги кара да се кандидатират. Да обикалят България и да обещават, че едва ли не ще променят и климата.

- Много ли пари се харчат по време на избори?

- Много - и скрито, и явно. А уж има отчетност, уж се знае, уж се пише от кого какви пари се вземат. Аз съм убеден, че и на тези избори много пари ще се изхарчат, много пари ще влязат в частни джобове. И пак ще падне голямо крадене и грабене.

- Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ загуби изборите, ще подаде оставка и ще иска предсрочни парламентарни избори. Ще се стигне ли дотам?

- Това е достойна позиция. На мен ми се струва, че ГЕРБ пак ще бъде първа партия. В началото на този мандат ГЕРБ се опита да управлява заедно с група хора, които ваша колежка нарече „въшки“. Тази група от няколко малки партии не знаят за какво съществуват, не знаят какво целят, освен да се облагодетелстват.

- Политически наблюдатели твърдят, че по-интересно е какво ще се случи след изборите? Ще се пренареди ли политическото пространство?

- Не мисля, че ще се пренареди. Президентът не е началник на партиите. А партиите действат по един и същи начин. Целта им е да влязат в парламента, за да се облагодетелстват. А не да мислят за България и за съдбата на българина.

Нашият гост:

Проф. Александър Джеров е роден през 1929 г. в София.

Завършва право в Софийския университет и работи като адвокат.

Защитава докторат по международно частно право, професор е по вещно право в НБУ.

През 1989 г. става член на възстановената Радикалдемократическа партия (РДП), тогава в коалицията СДС. От 1993 г. е неин зам.-председател.

Депутат във ВНС и в следващите три парламента.

През 1996 г. преминава в Демократическата партия, през 2000-2006 г. е и неин зам.-председател.

Сега е адвокат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта