Проф. Ангел Димитров: Каним колегите от българо-македонската комисия на извънредна среща през август

Историците можем само да потвърдим или да отречем онова, което самият Гоце Делчев е казал за себе си

Не е възможно да се работи денонощно! Това може да стане, само ако нашите колеги са готови на това, но те не са и това е многократно доказано. Това коментира председателят на съвместната българо-македонска комисия, от българска страна, професор Ангел Димитров по БНР.

При визитата си в Северна Македония премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква до октомври 2019 г. да има резултати от работата на по въпросите от общата ни история и призова историците да работят денонощно.

"Днес ще отправя дори една покана към нашите колеги – извънредно, на място което те изберат, ако искат дори да го приемат като курортно място в България, да направим среща в края на август, за да улесним работата си през насрочената иначе срещата през септември. Казвам това, защото на тази среща, която е предстояща, трябва да решим два основни въпроса – да завършим бележките си по учебниците на българското Средновековие и Османското владичество, но да решим и въпроса за Гоце Делчев. Очевидно това беше в центъра на вниманието на изказването на премиера, защото около личността на Гоце Делчев стана това напрежение, размяна на реплики, включително и на най-високо ниво.... Многократно сме предлагали нашите срещи да бъдат по-чести, по-интензивни като работен ритъм, но нашите колеги смятат, че шест срещи, проведени за една година досега, са предостатъчни", обясни проф. Димитров.

Въпреки срещите досега крайни бележки има единствено по учебния материал за античността, каза той:  "Дори за средновековието все още не сме сложили точката на нашите окончателни разговори и дискусии“.

„Нещата около Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или да отрекат онова, което той самият казал за себе си, за своето семейство, за средата в която е израснал… Различията тук са фундаментални“, каза ученият и подчерта, че в българската колегия не е имало „абсолютно никакъв опит за намеса“ от страна на политици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България