Проф. Анелия Клисарова: Не може да се сменят учебните програми и планове през година

БСП внася в Конституционния съд Закона за предучилищното и училищното образование

"Внасяме жалба в Конституционния съд със 71 подписа, с която атакуваме над 30 члена от Закона за предучилищното и училищното образование." Това каза пред медиите народният представител от „БСП за България” Стоян Мирчев, който заедно със свои колеги внесе жалбата в съда, съобщават от пресцентъра на БСП. „Не може да продължават безумията в средното образование, учениците от 6 и 7 клас да не изучават Българско Средновековие и да не знаят кои са царете Симеон и Борис, каква велика страна сме и какъв принос сме дали на света”, каза депутатът от левицата. По думите му, е време да спре прехвърлянето на отговорност между Закона и подзаконовите нормативни актове. „Законът е кух и сам не може да съществува, а се определя от стандарти, които се сменят сутрин, обед и вечер от министъра. Искаме устойчивост. Още миналата седмица сме внесли в деловодството на НС Закон за изменението му.

Народният представител и бивш министър на образованието проф. Анелия Клисарова каза, че Конституцията на България е регламентирала трайните отношения в образованието, като учебната програма, например, да не се разпореждат в нормативни актове, а в закон. В настоящия обаче, това не е направено, а има препратка към Министерството на образованието. Тя беше категорична, че не бива да се сменят учебните планове през няколко години. Като друг основен проблем, Клисарова посочи парите от държавата за частните училища. „Това води до социална несправедливост”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование