Проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“, пред „Труд“: До три години “Пирогов” ще има европейски вид

Снимка: Денислав Стойчев

Зачестяват случаите на пострадали от гръмнали газови бутилки

- Проф. Балтов, най-сетне започнаха ремонти на клиниките в „Пирогов“. Удовлетворен и обнадежден ли сте от началото им?

- Изключително съм удовлетворен от това, което се случи и ще продължавам в тази посока, защото съм убеден, че това е вярната посока. Имам професионална мечта и управленска отговорност да модернизираме „Пирогов“ и да я превърнем в европейска болница, не само по качество, но и като среда и оборудване. Защото болница „Пирогов“ е институция и ние сме длъжници не само на софиянци, а на всички български граждани. Щастлив съм, че в лицето на българското правителство намерих съмишленици за каузата „Пирогов“ и силно се надявам, че и занапред ще работим заедно в тази посока.

- „Пирогов“ е една от най-важните болници в България, кога ще има европейски вид?

- Силно се надявам това да се случи през следващите 3 години. За съжаление, обновяването на болницата е доста сложен процес, заради факта, че не можем да си позволим прекъсвания на работния режим. Работим 24 часа в денонощието, без почивен ден. Това, което направихме с Клиниката по изгаряния и сградата u, беше изключително мъчително за всички колеги, включително и тези от хирургията, травматологията и неврохирургията. Когато обаче хората видят, че правиш нещо по-добро и ще стане европейска клиника, разбират и поемат всякакви несгоди.

- Молихте ли се през това време да няма много обгорели?

- Не, напротив, поехме абсолютно всички пациенти. Бяхме отделили цял етаж за тежките случаи. В интензивното отделение също беше предвидена зала за тежки изгаряния - над 50%, които задължително минават през реанимационни процедури. Никой не е искал да има повече тежки случаи, но стана така, че през последните 3 месеца имахме 54 случая с гръмнали газови бутилки - нещо изключително неприятно и тежко, но въпреки това колегите работиха самоотвержено и дадоха всичко от себе си, за да може сега да работят в условия, аналогични на условията във водеща европейска болница.

- Зачестяват ли случаите на хора, пострадали от гръмнали газови бутилки, защото оставам с такова впечатление?

- Да, определено. Може би контролът не е достатъчен, но това не е наш проблем. Нашите задължения е лечението на пострадалите пациенти, за съжаление това е комбинирана травма и не става въпрос само за обгаряне или обдишване на изгорели газове, а става въпрос за взривна травма, която допълнително уврежда меките тъкани, а понякога даже скелета и коремните органи. Говорим за сериозен проблем, за който е добре хората да се замислят, да се вслушат в съветите на експертите и внимателно да следят кога уредите им минават контрол.

- Да се върнем обратно на обновяването на „Пирогов“, след Клиниката по изгаряния, какво следва?

- Това, което следва, е тотално обновяване на сградата на Неврохирургията. В нея ще бъдат съсредоточени повечето специалности свързани с глава и шия. Тоест наред с водещата Клиника по неврохирургия, вече ще имаме и неврология; уши, нос, гърло; очни болести; лицево-челюстна хирургия, свързани с четири неврохирургични операционни зали, една очна и две лицево-челюстни операционни зали, както и една уши, нос, гърло. Естествено, когато се налага и случаите са комплексни, колегите от различните специалности ще могат да си колаборират и да работят едновременно в една зала. Това е идеята, затова правим тези обединения на специалности в една сграда, за да бъде по-лесно и по-добре за пациентите.

- Къде все пак са по-добрите специалисти по неврохирургия, защото от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ смятат, че са при тях?

- Неврохирургията в „Пирогов“ е на световно ниво. Неслучайно получи домакинството на Европейския конгрес по неврохирургия през 2022 г., който ще бъде в София. Проф. Николай Габровски и неговият екип от млади, амбициозни колеги работят непрестанно за усъвършенстване и повдигане нивото на неврохирургията в „Пирогов“. Не знам дали е известно, но ние имаме изключително нова и модерна техника, с каквато работят неврохирурзите от водещите световни клиники - 3 нови микроскопа, 2 навигации за спинална хирургия и за краниотомии, които са нови и мисля, че ги няма навсякъде в най-големите бази от трето ниво за неврохирургия, Освен това има осъвременяване на операционните с най-доброто - модерна техника, визуализация, за да може да се прави телемедицина. Има и нещо много важно, да не кажа най-важното, екипът им желание за работа. Не по-малко важен елемент е и бройката пациенти, които преминават адекватно лечение - хората от София и цялата страна, които търсят нашите добри специалисти са около 1/3 от неврохирургичните пациенти, преминаващи през болниците в София.

- Няма как да не ви попитам и за предстоящото разширяване на детските отделения, защото докато няма специализирана детска болница, повечето хора разчитат на „Пирогов“.

- В „Пирогов“ имаме отпреди 2 години изцяло обновени детски операционен блок, детска реанимация, четири клиники - детска коремна хирургия, детска гръдна хирургия, хирургия на новороденото и вродени аномалии, и детска травматология. Те са изцяло обновени и работят перфектно в момента. От тази година открихме и педиатрично отделение - нещо, което липсваше преди на „Пирогов“ и някак си, пациентите не бяха комплексно лекувани. В началото на следващата година предстои да имаме и обновено такова отделение. В момента го имаме, но то не се намира в сградата на педиатричните специалности. Може би до края на март ще имаме и обновено педиатрично отделение, което да е в сградата с детски заболявания и хирургии, за да може да се работи комплексно. В момента направихме и изцяло ново детско отделение за изгаряния. То е уникално за България. Имаме също детска неврохирургия, която е в едно обновено отделение и остава само детската токсикология.

- Първият досег с болницата е доста неприятен. Няма ли да обновите кабинетите, където преглеждат спешните случаи?

- За съжаление, едва ли ще се промени това, което виждате при влизане в „Пирогов“. На ден минават не по-малко от 1000 пациенти, а като прибавим и техните близки, говорим за 3-4 хиляди души на ден, които минават през коридорите и фоайетата. Това, което предстои по европейската програма, свързана със спешната помощ, е изцяло обновяване на „спешния портал“ - т. е. на първия коридор, през който минават хората при влизане „Пирогов“. Той стига до дъното на високото тяло и там ще бъдат изцяло обновени всички спешни кабинети. Ще имаме обновяване и на противошоковата зала за възрастни, като зад нея ще бъде направен един временен стационар, където да могат да бъдат лекувани и наблюдавани между 12 и 15 човека, които ще бъдат след това насочени към съответните клиники. Всичко това предстои. Надявам се, че в рамките на следващите 6 месеца ще бъде пусната обществената поръчка от Министерството на здравеопазването и нещата до края на годината ще бъдат финализирани.

- При толкова много пациенти, увеличават ли се и дълговете на „Пирогов“?

- Правим всичко възможно дълговете на „Пирогов“ да не се увеличават. Оборотът на болницата се е увеличил, а просрочията гледаме да намаляват. Разбира се, това не може да стане с магическа пръчка за една година, правим всичко възможно да има баланс между фонд „Работна заплата“, така че всички колеги, които работят тук, да могат да бъдат удовлетворени от техните възнаграждения. Същевременно постепенно да намаляваме просрочията и да повишаваме качеството на лечение.

- Спря ли течът на лекари, защото беше практика лекарите да се опитват да изкарат колкото може повече специализации, за да заминат и да работят на Запад?

- Младите колеги категорично смятат, че „Пирогов“ е базата, където трябва да се обучават. Имахме наскоро тиймбилдинг с повече от 120 млади специализанти, с които си говорихме за телемедицина и за това дали наистина всичко е наред в болницата, те как виждат нещата оттук нататък. Определено всички те смятат, че „Пирогов“ е добра база за обучение. Разбира се, те искат всичко да се случи днес, на мига, но знаем, че това не може да стане по този начин. Всеки, който има желание да се учи и да работи, получава тази възможност, което е най-хубавото на болницата. Всъщност, това привлича младите хора, завършващи медицина, веднага да искат да специализират в нашата болница, защото те буквално от следващия ден са „на бойното поле“, ако мога така да се изразя.

- Успяхте ли да вдигнете поне малко заплатите?

- Още от април тази година подписахме нашия нов колективен трудов договор и основните трудови възнаграждения на сестрите рязко бяха увеличени. Най-малката основна заплата на лаборант е 930 лева, медицинските сестри са на 950 лв., а тези, които са високо специализирани - операционни, реанимационни, анестезиологични сестри, са на 980 лв. основно трудово възнаграждение. Никой не казва, че това е достатъчно. Всеки иска повече, но в един момент ние сме достигнали праг, който трудно може да преодолеем, ако не се повиши оборотът на болницата, който може да бъде свързан с увеличаване на работата, или другият вариант е с увеличаване цената на клиничните пътеки и амбулаторни процедури. На този етап, ние сме постигнали максималното възможно. 58% от парите и оборота на „Пирогов“ на месец отиват за фонд „Работна заплата“. Мисля, че това е една от големите, университетски болници, които дават най-много пари за фонд „Работна заплата“ на своите служители. Работим по въпроса, няма да спрем до тук, ще увеличаваме допълнително заплатите, но в границите на допустимото, без риск да потъне болницата отново в дългове.

- Очаквате ли ръстът на заплатите да върне някои от специалистите, които си тръгнаха от тази болница?

- Не. Проблемът на „Пирогов“ е, че това е една високо динамична и скоростна болница. Тук има изключително амортизиране както на материали, така и на структури, така и на хора. За никого не е тайна, че този режим на работа - два дни работиш (дневна, нощна смяна), два дни почиваш, е изключително натоварващ и ако един човек работи 35 години на такъв режим, представете си как би се чувствал той. „Пирогов“ е място, където според моето виждане трябва да има много млади колеги, които да се учат и да стават добри специалисти, и същевременно да имат много добри ментори, които да ги обучават и да правят всичко възможно те да стават максимално добри в рамките на тяхната специализация. А що се отнася до това, кой ще остане от младите специализанти или специалисти, и ще стане следващия ментор, това зависи от самите лекари. Те трябва да се докажат, пациентите трябва да разберат, че наистина имаме много качествени професионалисти, които са готови да продължат да обучават следващите специалисти и специализанти. Това са основните две групи, които са изключително важни за „Пирогов“ и са водещи. А тези, които просто идват на работа и си мислят, че могат да изкарат сутрин от 8 ч. и да си тръгнат вечерта по същото време, без кой знае колко да се напрегнат, тяхното място не е в „Пирогов“.

- Успяхте ли да се справите с дългото чакане за преглед?

- Мога да ви дам пример какво означава дълго чакане за преглед. Имам приятели в Канада, които при една спешна ситуация с рана отиват в спешното на една от болниците в Монреал и чакат 6 часа, за да им дойде редът да влязат в кабинет и да им бъде обработена раната. Това е дълго чакане. Такова нещо в „Пирогов“ няма. Тук има чакане, но никой не е седнал да си почива. Наистина се работи. Хората трябва да разберат, че ако искат да бъдат обслужени, все пак е необходимо да има някакъв ред. Минава се през регистратура, записват се, имат си регистриран номер, повикват се от кабинетите спрямо него, естествено ако има някой изключително спешен ги прережда, но всеки разбира, че случаят наистина е много спешен.

- Нямате ли амбиция да намалите времето за чакане пред кабинетите на час-два максимум?

- Много работим в тази посока. Въпреки всичките ни усилия, при наличието примерно на 20 кабинета и 800 преминаващи на ден, е физически трудно за реализиране всеки да влезе в кабинета веднага. Разберете, има неща, които физически няма възможност да се случат. Но пък никой пациент не е върнат. И това държа да се знае - никой няма да бъде върнат от „Пирогов“.

Нашият гост

Проф. Асен Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в София. Завършил е Медицинския университет през 1994 г. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на “Пирогов”. От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра “Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия”. Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ “Пирогов” между 2013 и 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в спешната болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и равматология към МЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта