Проф. Асен Балтов: Хората са свикнали, че "Пирогов" е Бърза помощ

Хората са свикнали, че "Пирогов", която е Университетска болница за активно лечение и спешна медицина, е Бърза помощ, но тя не е, а е болница, която работи 24 часа нон стоп и и има специалисти от над 23 специалности, които оказват помощ в болницата. Не може колегите да напуснат кабинетите си, за да могат да ходят по улиците и да оказват помощ. Toва каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по повод случая, при който човек пострада на метри от "Пирогов", а оттам отказаха да му помогнат.

Случаят предизвика бурна вълна от реакция, но от медицинското заведение обясниха, че няма как да излязат на улицата и да спасяват хора. Проф. Асен Балтов бе категоричен, че лекарите от "Пирогов" не може да извършват извънболнична помощ и заяви, че, ако има пропуски, те не са в наредбата.

"Това не е първото ПТП, което се получава на това изключително натоварено кръстовище. Случвало се е и друг път. Има една наредба номер 25, в която се казва, че центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват оказване на квалифицирана спешна медицинска помощ по време на на местопроизшествието. Не може колегите да напуснат кабинетите си, за да ходят по улиците и да оказват първа помощ. Това не е тяхна работа.", коментира Проф.Асен Балтов.

"Написано е в същата наредба чл.12, че центровете за спешна помощ оказват помощ на мястото на инцидента по време на транспорт към спешното отделение. В много държави ние нямаме право изобщо да пипнем такъв пациент, ако сме на местопроизшествието, защото, ако след това изникне усложнение, ние ще носим лична отговорност. Никой от нас не носи със себе си оборудване. Не може да извадим от болницата оборудване и да отидем на улицата. Нямаме такъв тип оборудване. Това, че е малко разстоянието, не значи, че нещата се променят.", обясни той.

По думите му останало незабелязано това, че човекът, който пострада на метри от "Пирогов", е прегледан в медицинското заведение и е приет там.

"Аз лично бих се обадил на 112. Трябва да знаем до къде ни стигат възможностите. Няма как колегите да излязат от кабинета. Той не може да напусне кабинета и да тръгне по улиците.", каза още Балтов.

Той съобщи, че състоянието на мъжа е тежко. Има черепно-мозъчна травма и кръвоизлив, който е опериран, а За сега е още под активно наблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България