Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през "Пирогов" за година

Снимка: БНТ

С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Над 260 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата година. 12 000 от тях са неосигурени лица и това води до финансови проблеми за спешната болница. Това каза директорът на болницата проф. Асен Балтов по БНТ.

"Неосигурените пациенти са със 17% повече спрямо 2017 г.", уточни той.

"12 200 са тези, които са регистрирани, преминали, а тези които са останали да се лекуват в "Пирогов" са 360. Това е немалка сума. През 2017-та са били 9 000. Естествено ние нямаме право да върнем пациент. Те имат спешна нужда и самите се определят като спешни пациенти, трябва да им бъде оказана болнична и медицинска помощ. Всички знаят, че ще бъдат прегледани в "Пирогов" и това дава спокойствие и допълнително увеличава търсенето на хората, които искат да се лекуват в "Пирогов", коментира проф. Балтов.

По думите му, МЗ плаща по 25 лв. на такъв преминал пациент, което за "Пирогов" не е достатъчно, защото в спешното в момента работят 410 човека. Тези пациенти в никакъв случай не могат да покрият техните възнаграждения.

С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата за година. Проф. Балтов заяви, че това е изключително трудно. Първо са били извършени няколко сериозни трансформации и реформи, окрупнени са няколко структури, други са намалени като леглова база, което е довело до по-стройна организация на работа. Същевременно е преразпределено кой за какво точно да отговаря примерно в Спешното отделение и в клиниките, направена е перфектна организация с регистратурата, която записва всички пациенти.

Тази организация не позволява някой да бъде прегледан без да бъде регистриран, допълни проф. Балтов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве