Проф. Атанас Семов: Направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство

Българското европредседателство беше много успешно, но създадената от него политическа стабилност трябва задължително да се използва за решаването на тежките ни вътрешни проблеми. Това коментира пред БТВ преподавателят по европейско право проф. Атанас Семов.

„Един наглед разпадащ се съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. На европейската сцена се справихме нелошо, но вътре проблемите са драматични (…) Тъжният извод е, че направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство. Няма нито една значима тенденция в развитието на България в тия 30 години фалшива демокрация”, коментира той.

По думите му нашата страна е успяла да подмени приоритетите на председателството и да направи заявка за по-голяма роля в европейската сфера чрез акцента върху Западните Балкани. Това е довело до политическа стабилност, като „ако тя не бъде използвана, за да бъде оправена държавата, създаваме усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите ни са съдрани”.

„Вътре в страната нищо добро и съществено не се прави. Бойко Борисов или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя”, призова професорът и постави ситуацията в европейска перспектива: „Не получихме потвърждение, че сме сериозна икономика с покана за еврозоната, не получихме потвърждение за това, че сме сериозна държава с покана за Шенген”.

Той посочи някои от наболелите проблеми – раздуването на администрацията до размер 5-7 пъти над необходимото, оставянето на една трета от територията на страната в нежизнеспособно състояние заради липса на млади хора, неадекватни образование и здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България