Проф. Божидар Димитров пред "Труд" за обвиненията на новия орган „Антикорупция“: Политическият елит се страхува от мен

Проф. Божидар Димитров обясни, че от 1935 до 1943 г. България се е управлявала от професорски правителства.

Дилър на културни ценности дари 20 хиляди лв. за каталог

Очевидно новият орган „ Антикорупция“ се напъва , защото трябва да отбележи червени точки. Но не се сеща, че като директор за 20 години можех да дам много повече поръчки на моите роднини. А те – само две книжки, като за едната няма проблеми.

Това коментира пред "Труд" проф. Божидар Димитров:

Историята за тези около 20 хил. лв. е малко шпионска. Няколко дни преди този договор в 1 ч. след полунощ ми се обади тогавашният ръководител в ДАНС на звеното за културно-историческото наследство. Той ме помоли да отворя музея, за да приберем на сигурно място богата колекция на един дилър на културни ценности. Като отидох, видях, че бизнесменът – строителен предприемач на име Добромир Петров, който преди това бе идвал да регистрираме колекцията, но поради новия закон не можахме. И той повече не се появи. Колекцията му се състоеше от около 150 антични съда, повече от половината бяха стъкло – много редки. В момента на конфискацията каза, че иска да ги направи дарение на музея. Дори попита дали може да отделя за колекцията му една заличка като тези на Боян Радев и на посланик Станчов и да издам каталог за нея. Съгласих се, но казах че такъв каталог струва около 20 000 лева, но такива пари не са предвидени в бюджета на музея. И той наистина дари 20 000 лева. За съжаление ги е внесъл в касата на музея. Гледах това да стане бързо, за да не се откаже. Потърсих фирма на близки хора, които да го направят бързо, иначе при редовна фирма, държавна срокът е 3-6 месеца. След това лицето изчезна. На телефона, който ми даде, отговаряше жена му. И досега е така.

Сумата е колосална, още малко ми трябва и ще си купя ЧЕЗ. Това не са държавни пари, тогава щеше да има конфликт на интереси. Ако беше останала в музея, тази сума ,нямаше да може да се използва за нищо друго. Защото е дарение и е под условие – да се издаде каталог. Естествено, че целта с това нещо е да ме ударят мен и това, което правя. Четете Марк Твен и великолепния му разказ „Кандидат за губернатор“. Преча на целия политически елит с предложението си за президентска република.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България