Проф. Божидар Димитров: Президентът е обединител на нацията? Глупости!

Една от най-големите глупости, които се твърдят по време на предизборни кампании, е че президентът е обединител на нацията. Това заяви в Сливен директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него е нормално при демокрация българите да са раздвоени.

"Самата дума партия означава "част" на латински, "част от народа". Една от големите глупости е как президентът трябва да е обединител на нацията. Не може да бъде. Осем милиона българи сме, тук и в чужбина, няма начин да бъдем обединени около всичко. Но около висши национални цели би трябвало да бъдем обединени", заяви проф. Димитров.

Като такава кауза той посочи например: "Ако утре има референдум в Македония дали да скъсат с македонизма и да станат една втора българска държава, втора държава на българската нация, има много такива народи - Кипър и Гърция, Австрия и Германия, Косово и Албания, да бъдем единни по въпроса, ако можем".

"Аз следя там пулса на нещата, няма да е скоро, но не е и много далече. Може дори да бъда жив, когато това стане", коментира още той.

Проф. Божидар Димитров беше участник в дискусията "Чудесата на Сливен нови възможности за културно-исторически туризъм в региона".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика