Проф. Валентин Старчев: Паметникът пред НДК може да се реновира с по-малко средства, вместо да се премахва

Решението част от композициите да се аранжират около Националния исторически музей е нелепо, смята авторът на монумента „1300 години България”

Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид, коментира пред БТВ проф. Валентин Старчев, авторът на монумента „1300 години България” пред НДК.

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна.

Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

„Това е нелепо решение… Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става „някакво” аранжиране, посочи Старчев.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината.

„Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха (…)

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание”, посочи Старчев.

„Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...”, каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България