Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот

Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Проф.Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот. На 17 октомври научният труд бе представен в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Премиерата на "Политики и инструменти за социално развитие“ събра видни учени от страната. Представянето на книгата се превърна в нетрадиционно събитие благодарение на шлагерите, изпълнени от специалния гост на събитието Йордан Марков, който е една от звездите на българската естрада.

Проф.Венелин Терзиев е утвърдено име в научните среди както у нас, така и в чужбина. Той е специалист по икономика, национална сигурност и социално управление.Редовен професор е в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и Русенски университет „Ангел Кънчев“. Научните му интереси и публикации са свързани с проблематиката на икономиката, националната сигурност и социалното управление.

„Мисията на един професор е освен да създава и преподава знания, но и да възпитава. Възпитанието е част от образователния процес“, подчерта при презентацията на творбата си проф.Терзиев.

Изследователят поясни, че книгата е насочена към устойчивото развитие, без изобщо то да е обект на обсъждане, дори споменаване в текстовете.

„Социалната сфера се подчинява на определени политики, които могат да я направят ефективна, но могат и да създадат хаос, от който цялата верига, започвайки от управлението достигайки до последния човек, към когото тя е насочена, може да се люшка в една или друга посока. Дори при добър инструментариум една непремерена политика не би могла да бъде полезна.

В книгата се определя една визуална цикличност с формално начало социално развитие, преминавайки през моделирането на социалната икономика, завършвайки с обучението, което, детерминирано като продължаващо, отново връща системата към определяне на ново състояние в социалното развитие“, разясни проф.Терзиев.

Книгата е богато илюстрирана с фактологичен материал, който подчертава задълбочено асоциативно разсъждение и изграждане на взаимовръзки, които могат да определят проекциите на една силна бъдеща социална политика с принадлежащия й инструментариум.

Когато книгата излезе от печат я изпратих за професионално мнение на двама български и на двама чужди професори. Декан от Белградския държавен университет написа становище от 30 страници. Това показва ясно, че научната среда извън България започва да търси и да се интересува от нашите разработки“, сподели проф.Терзиев.

Той смята, че един от основните проблем на затлачения ни социален процес е, че се обръща малко внимание на възпитанието и на поведенческите модели.

„Прави впечатление, че думата „планиране“, която я бяхме изтрили през последните години, напоследък започна да се появява и да намира все по-широко приложение в различни сфери на живота“, коментира още проф.Венелин Терзиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони