Проф. Владимир Чуков: Конфликтът между Турция и кюрдите в Северна Сирия ще ескалира

"Конфликтът между Турция и кюрдите в Северна Сирия ще ескалира на фона на сложната регионална обстановка", коментира арабистът проф. Владимир Чуков за "Фокус".

Той определи кюрдите и като най-боеспособните в битката срещу „Ислямска държава“.

САЩ ги подкрепят военно, но не и политически, докато Русия им симпатизира политически, но не и във военно отношение, заради предпочитания към режима на Асад, каза още арабистът.

„В момента кюрдите и турците се опитват да завземат Баб – последния голям бастион на „Ислямска държава“. Те са като двама колоездачи, които се състезават на хронометър кой ще стигне първи и ще разбие терористите от ИДИЛ. Буквално от вчера има информация, че и руските самолети са осигурили въздушна подкрепа на кюрдите. Това означава, че все пак тази симпатия може да прерасне и в някакво военно сътрудничество тогава, когато е за сметка на „Ислямска държава“, обясни проф. Чуков.

Той подчерта, че в момента ситуацията е изключително крехка и непредвидима.

„Има твърде много играчи, които са със стратегически взаимоотношения, както са Турция и САЩ, а също и с тактически взаимоотношения, както САЩ и кюрдите“, допълни арабистът.

По думите му основният проблем в Близкия Изток е кюрдският, а не палестинският. Въпреки това не е реалистично да се мисли за независим Кюрдистан, добави проф. Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България