Проф. Владимир Чуков: Няма данни за българи сред бойците на "Ислямска държава"

САЩ призовават Франция, Великобритания, Германия и други европейски съюзници да си вземат обратно над 800 бойци от т.нар. Ислямска държава, след оттеглянето на американските сили оттам, като алтернативата е те да бъдат освободени. Това заяви американският президент Доналд Тръмп преди дни в Туитър, като отново подчерта победата над Халифата.

Преди темата за "Ислямска държава", арабистът проф. Владимир Чуков коментира пред БНТ осуетената преди дни подготовка на атентат в Северна Македония. По думите на проф.Чуков, терористичната опасност в западната ни съседка идва от албанци, които представляват сериозен контингент джихадисти. Нека припомним, че шефът на някаква своеобразна академия на фронта Нусра, е албанец, подчерта още арабистът.

Няма категорично доказателство за участието на български граждани в редиците на Ислямска държава, заяви проф. Чуков.

"В тази война много от нещата ще останат тайна, има различни информации, но официално, черно на бяло, няма такова нещо. Така че, нека да успокоим - България не е сред тези страни, които трябва да връщат бойци от "Ислямска държава". Големият проблем е за западноевропейците и то като отделни страни - Великобритания, Франция, Германия, които излъчват най-големите контингенти, наред с Белгия и Дания, които очертаха свой стил за работа с тези свои граждани."

Идеологията на "Ислямска държава" няма как да бъде победена - поне с тези средства и на този етап, коментира в заключение проф. Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България