Проф. Владимир Чуков: Още през април Тръмп ясно заяви, че ще изтегли войските си от Сирия

Снимка: Архив

Решението за изтеглянето на американските войски от Сирия, обявено вчера президента Доналд Тръмп е и изненадващо, и не изненадващо. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков по БНТ.

Още през април президентът на САЩ ясно заяви, че ще изтегли войските си от Сирия. Въпрос на време беше кога точно ще стане това, по какъв начин и каква ще бъде конкретната причина това да се случи и какво предстои, каза Чуков.

Той посочи, че Турция е единствената държава, която не реагира шумно, което е било постигнато по време на телефонния разговор отпреди няколко дни между Тръмп и Ердоган.

Проф. Чуков обясни, че към момента Сирия е разделена на три основни части. 60% от нея са контролирани от правителството в Дамаск.

"Това е всъщност коалицията, лидирана от Русия. 30% - втората по големина зона е контролирана от кюрдите - това са частите за народна защита или сирийските демократични сили. Политическото крило е Партия на демократичния съюз. Те са ръководени от САЩ и западните съюзници. Около 5% са под директен турски контрол. Под половин процент е територията, която се контролира от Ислямска държава. "Грешка би било да се погребе Ислямска държава просто така и да се каже: ние победихме!", подчерта проф. Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България