Проф. Връбка Орбецова: Липсата на обич повишава смъртността от инфаркт три пъти

Известен факт е, че гневът, тревогата, страхът, напрежението влияят на физическото състояние на личността. Емоционалният стрес според сп. “Circulation”причинява дори ендотелна дисфункция на съдовете, като предизвиква аритмия, исхемия, тромбоза, повишава кръвното налягане и сърдечната честота.

Едно гневно избухване има неблагоприятно въздействие върху ендотела (слой от епителни клетки, които покриват вътрешната повърхност на съдовете) в продължение на 3 денонощия, казва проф. Връбка Орбецова, дмн, специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения, диабет, автор на енциклопедия по интегративна медицина, от която излезе том 10 – „Енергийна медицина“. За сравнение - изпушването на 1 цигара има неблагоприятно въздействие върху съдовия ендотел в продължение на 40 минути.

Колкото повече са тревогите, толкова по-чести са инфекциите, колкото повече са случаите на гняв, толкова по-чести са сърдечните кризи. Науката доказва, че днес

над 90% от болестите са свързани с психо-емоционален стрес

Индийски учени са установили, че негативните мисли като страх, отчаяние, гняв, тревожност чрез хипоталамуса и хипофизата се материализират в невропептиди, които за секунди достигат до всички клетки.

В резултатът кръвното се повишава, сърдечният пулс се учестява, става аритмичен, нараства тромбогенният индекс, увеличава се дори „лошият“ холестерол.

Заслужава да се спомене и негативното въздействие на самотата. Липсата на емоционална подкрепа, на обич и съпричастност повишава смъртността от инфаркт на миокарда 3 пъти, в сравнение с тези, които имат любящ партньор до себе си или близки хора. Това е една енергийна подкрепа, защото емоциите са енергия.

Емоционалното състояние влияе на физическото благосъстояние на хората и това се случва посредством чакрите – енергийните центрове на човешкото тяло. Това е обяснението на психосоматичните заболявания.

Когато не могат да се открият причините за една болест, често се казва, че тя е на нервна почва.

Всъщност астралното тяло, което е с по-висока честота от физическото и в което възникват емоциите, страховете, настроенията, не успява да задържи негативните емоции, респективно „отрицателната“ енергия в себе си и я изпраща във физическото тяло.

Изключително силни са животинските инстинкти

които са ръководили живота на хората и са ги програмирали в продължения на хилядолетия за злото и негативното. Страхът е диктувал програма на борба за съществуване. Така биологичната основа, програмирана върху негативното, взема връх над духовната същност. Положителните фактори, създаващи благоденствие и душевен покой, възникват по-късно в живота.

Отрицателните емоции се проявяват по-бързо и по-лесно, първи се възстановяват и последни изчезват. Но се приемат и по-болезнено. Лошите думи се изплъзват по-често, произнасят се почти автоматично.

Смехът и усмивката забавят стареенето

Положителните мисли и емоции повишават секрецията на „хормоните на щастието“ – ендорфините. Те противодействат на неблагоприятните промени в хомеостазата и водят дори до обратно развитие на атеросклерозата.

Усмивката също е духовна сила. Смехът и усмивката са жизнено необходими на всеки. Те забавят стареенето. Смехът освобождава главния мозък от вредни вещества, нормализира кръвообращението.

В психотерапията има термин „недостиг на смях“. Така е разработена смехотерапията, която увеличава устойчивостта спрямо заболяване и повишава жизнения тонус.

Противодействие на самотата и доближаване до четвъртото състояние на съзнанието е общуването с Бога чрез

молитва и медитация

Целенасочени изследвания показват, че благодарение на четвъртото измерение на съзнанието, получено при молитва или медитация, негативната аура „се пробива“ и човек се включва към високочестотните космически енергии като издига нивото на вибрация на своето тяло. Точно това е необходимо за спасяване на човечеството. Духовното състояние – молитвено или медитивно - води към хармония, доброта и любов.

За да се подготви физическото тяло за преход към повишена честота на вибрации, освен енергията на знанието се налага да се използват и другите енергии.

Енергията на чистотата управлява и лекува сетивните органи и имунната система.

Енергията на покоя е свързана с дихателната система.

Енергията на любовта помага на сърдечно-съдовата система.

Енергията на щастието стимулира храносмилателната система.

Енергията на силата действа благоприятно на опорно-двигателната система.

Всички тези енергии се получават чрез духовни практики. Най-добре е да се започне с медитация.

Омразата и злобата

са импулси с отрицателна енергия с огромна мощност и късовълнови параметри. Късите вълни са с голяма проницаемост и затова са опасни не само за отделния човек, но и за цялото човечество и за Космоса, който е с балансирана енергийна структура. Излишъкът на отрицателна енергия причинява енергиен дисбаланс и в околните светове.

„Обръщам внимание на тези нравствени и философски проблеми, защото няма изолиран медицински проблем и независимо протичащ здравословен процес - подчертава проф. Орбецова. - Здравето и болестта освен медико-биологични категории са философски, психологични, социални и по-точно – интегрални, холистични. Много от изявите им са свързани с метеорологични фактори, климатични промени, социални и геополитически проблеми. Всичко рефлектира в човека, а от него върху Природата, защото светът е единен.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве