Проф. Генчо Начев: Скандалите в Медицинския университет са провокирани отвън

Председателят на Общото събрание на МУ проф. Генчо Начев призна пред БНТ, че в момента в Медицинския университет има напрежение, но скандалите са провокирани отвън.

В последните дни избора на нов ректор в МУ предизвика спорове, в които се намеси и министъра на образованието Меглена Кунева. Проф. Генчо Начев коментира създалата се извънредна ситуация. Той заяви, че свиканото от него общо събрание е било напълно редовно.

Според проф. Генчо Начев, събранието е било легитимно и е свикано с подписите на 124-ма от общо 400 членове, а обявата за свикването му не е била публикувана на страницата на университета от бившият ректор проф. Вихра Миланова. Самият Начев е предложил заседанието да се отложи, но достатъчен брой участници в Общото събрание отхвърлили това предложение. Според Начев охраната на заседанието е била излишна и става въпрос за престараване, а не за опит да се изолират медиите.

Професор Начев изказа разочарование от отношението, с което беше подходено в ситуацията.

"Не си спомням да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи. Никога не е бил един кандидатът за ректор както беше с професор Миланова и проф. Златков. Винаги е имало двама кандидати. Те винаги са имали привърженици и опоненти. Но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало надхвърляне на допустимия тон. И никога не се е позволявало проблемите, които има институцията да се изнасят навън. Но съм разочарован от това, което се случи."

За одита на инспектората на Министерството на образованието, той заяви:

"Според мен одита е право на инспектората на МОН. Одита има съответно заключения, дава препоръки. И от тези заключения и препоръки съответно се сезира или самосезира, не знам точно как се казва, прокуратурата. Оттам следват следствени мерки. И съответно съда трябва да реши има ли закононарушения. В каква степен са тези закононарушения и какво следва от това. Т. е. санкциите и наказанията какви ще бъдат, ако има такива. Резултатите от този одит, така както са представени удрят върху имиджа на университета. Дали те ще доведат до някакъв съдебен резултат - това ще видим във бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование