Проф. Генчо Начев: В момента за трансплантация на сърце чакат 25 човека

Листата от чакащи за трансплантация на сърце в момента е 25 души. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БТВ.

"Имаме четири хирурзи, а те си имат екипи, които могат да извършват трансплантации", заяви проф. Начев. На въпрос спомня ли си първата трансплантация, при която е трябвало да присъди сърце проф. Начев каза „Аз влязох в екипа на първата трансплантация още. Първата, която аз извърших беше през 1986 г. На 14 май т.г. станаха 30 години от тази трансплантация”.

„Днес ще отбележим този факт. Попитан страхувал ли се е какъв ще е резултатът проф. Начев уточни, че „Понятието страх, няма място в такава дискусия. Това е рутинна дейност. По-скоро се вълнувах, защото това е вид интервенция, технически не толкова-трудна, която трябва да направиш за първи път самостоятелно”.

„Листата от чакащи за трансплантация на сърце в момента е 25 души, но тя е много динамична, защото непрекъснато влизат нови. За голямо съжаление други от тази чакаща листа не могат да дочакат донорско сърце и умират. Имайте предвид, че в България около 1000 души чакат за присаждане на донори, в Европа са 87 000. 16 от тях всеки ден умират поради липса на донор”, каза още проф. Начев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве