Проф Димо Солаков, сеизмолог: Бодрум и остров Кос се намират в доста сеизмична зона

Българите не трябва да се притесняват след снощния силен трус, който удари Гърция и Турция. Проф Димо Солаков от БАН заяви за БНТ, че за този регион сеизмичната активност е съвсем нормална. В момента продължават вторичните трусове, някои от които може да са с по-висок магнитуд.

"За този регион сеизмичната активност е съвсем нормална. Остров Кос и курортът Бодрум се намират в една доста сеизмична зона. Там са ставали и ще стават доста силни земетресения. Всичко това се обуславя от движенията в региона. Там те достигат няколко сантиметра на година, докато за България, те са десетки пъти по-малко.

Проф. Солаков заяви, че в момента сеизмичната обстановка е нормална за след такова силно земетресение. Продължават т.нар следтрусови събития, като досега най-силното е с магнитуд около 4.8. Вторичните трусове са с голяма интензивност като бройка, но тази бройка ще намалява.

Може да се очакват и по-сериозни земетресения, но магнитудът им няма да е такъв, че да предизвика тези последствия, които предизвика основният трус снощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България