Проф. Донка Байкова потвърди: Сьомгата е най-токсичната храна на света

Проф. Донка Байкова

Оказа се, че според френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова пред БНT.

Според професор Байкова истината за токсичността на сьомгата е някъде по средата. Тя е много полезна, белтъчна храна.

По думите й, сьомгата е и мазна храна, в 100 грама има около 200 калории, но тя е богата на мастно и водно съдържание. В калориите й се съдържат 13% полезни мазнини, богати освен на Омега 3, но и на наситени мастни кисели.

Проф. Байкова обясни, че има разлика, дали сьомгата е диворастяща. Тогава тя е с 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животиснки мазнини, но по-богата на Омега 3, минерали, витамини с по-добра хранителна стойност.

Днес тя започва да изчезва от големите водоеми и това е причината да се консумира от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Невъзможно е разпознаването й, каза още диетологът. "Отглежданата в развъдници е бяла на цвят, за да придобие познатият оранжев, я хранят със смески - ксантини в различни форми."

Тази сьомга от Северните морета, която е внос в България е богата на диоксини и бифилини- все токсични вещества, информира професорът.

"Диоксините застрашават съвременния човек от ракови заболявания, а бифилините са токсични по отношение плода на бременните и раждането на деца с неврологични проблеми, коментира специалистът".

Изследването за токсичността на сьомгата на френските журналисти, за съжаление е факт, потвърди проф. Байкова.

"През края на миналата година Агенцията по храните и лекарствата в САЩ разреши генно-модифицирана сьомга. Това е страхът на експертите и феновете на здравословната храна. Нашите рибовъдни стопанства започват да се съобразяват с международните стандарти. Агенцията по безопасност на храните поощрява производството, и по този начин ще консумираме по-рядко от развъдници", коментира още диетологът.

Проф. Донка Байкова е категорична с мнението си, че тази храна трябва да присъства в менюто на хората, заради редица заболявания - Омега 3 действа при сърдечно-съдовите болести. Има противовъзпалителен ефект. Богат е на витамин D, който спомага за абсорбцията на калция и така за превенция на остеопорозата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме