Проф. д-р Енчо Савов, дмн, пред “Труд”: Трябва задължително да се направят тестове в циганските гета

Продължаването на извънредното положение ще се рентира, ако се направят максимален брой тестове сред населението

Въпросът е, можем ли да отложим във времето разрастването на заразата, като очакваме някои по-добри възможности по отношение на терапията. В момента в Еrasmus University, Ротердам разработват серум с терапевтична и превантивна цел. Няколко държави вече обявиха, че тестват върху доброволци и ваксина срещу коронавируса. Това твърди в интервю за в. “Труд” проф. Енчо Савов. Питаме го и за смисъла на удължаването на извънредното положение, надеждна защита ли са маските и можем ли да разчитаме на резултатите от бързите тестове.

- Проф. Савов, какъв е смисълът да се удължава извънредното положение след като не е ясно нито колко са заразените с коронавирус българи, нито колко са преболедувалите?

- Продължаването на извънредното положение ще се рентира, ако през периода се направят максимален брой тестове сред населението за да имаме по-добра представа за заболеваемостта и нивото на имунитета сред популацията, като получените резултати да бъдат основата за следващите мерки и действия, приети от държавното ръководство в това отношение. Правилото в Сингапур (един много положителен пример за справяне с тази инфекция), е проследяване, тестване (възможна карантина) и лечение.

- Има ли възможност и трябва ли да бъдат изследвани всички българи, както съветват част от експертите?

- Не зная с какви ресурси разполагаме, но прочетох, че премиерът е помолил страната ни да получава по 30 000 RT-PCR теста месечно от Южна Корея. Ако е така, това е добре. Тези тестове обаче изискват обучен персонал, изискват и апаратура. Смятам, че не е правилно в момента тези тестове да се правят само в две-три държавни лаборатории. Според мен това може да се прави и в големите университетски центрове - Пловдив, Плевен, Варна и др., като по този начин ще се намали и времето за транспортиране на пробите до съответните лаборатории. В момента в Пловдив са стартирали с композиране на базата. Това е начинът да се обхванат за изследване повече хора. Тестът RT- PCR наистина дава най-добра информация.

- Могат ли да бъдат използвани и бързите тестове, които са по-евтини?

- Едни от тестовете са за изследване на антиген и дават приблизително същата информация, която дава и RT-PCR теста, но са по-евтини. Те обхващат периода от първите 96 часа от заразяването на пациента. Въпросът е в това, че имат по-малка чувствителност в сравнение с RT-PСR-а. Чувствителността при тях е 91-92%, т. е. може да се пропуснат някои заразени. Но те могат да се използват в болници, които нямат капацитет да правят RT- PСR. За бързите тестове се изисква само един апарат, който струва не повече от 14 000 лв. Би трябвало с такива тестове да бъдат снабдени болниците с по ограничен лабораторен капацитет за да бъдат тествани всички пациенти, които влизат по планов прием, за неотложна и спешна помощ с цел да не се допусне пробив в болницата при приемане на пациент със SARS CoVid 2. При положителен резултат с този тест, е необходимо той да бъде потвърден и с RT-PCR. По време на карантината трябва да се правят повече тестове и в циганските гета, тъй като голяма част от обитателите им се завърнаха от Англия, Италия, Испания. В момента са затворени в гетата, а какво точно се случва в тях ние не знаем. Но падне ли карантината и тръгнат ли навън, ще имаме нови взривове на заразени и то много сериозни. Според мен част от тия тестове трябва да се правят на рисковите пациенти, наред с медицинските екипи и полицаите, които са на първа линия.

- А как стои въпросът с третия вид тестове - за антитела?

- Те имат отношение към имунитета. Гледах едно интервю с Анча Баранова, която е професор в Университета - George Mason University във Вашингтон. На въпрос: Какъв ще бъде имунитета сред преболедуването от коронавирус, тя казва: Една, тире, две години. За да проследим този имунитет е задължително, на хората които са преболедували (без значение дали в лека или тежка форма) да се изследва титъра на антителата и това да се мониторира на третия, шестия, деветия, дванайстия месец, за да се проследи във времето дали има намаление на нивото на тези антитела или не, като с това да се направи прогноза какво ще е положението с имунитета. Същата ситуация се наблюдава и след ваксинация. Навремето, преди 30 г., когато ни сложиха първите ваксини срещу хепатит Б, от фирмата производител на ваксините твърдяха, че това е до живот. Оказа се, че не е така и сега трябва да правим реваксинация, в зависимост от това дали имаме антитела, или нямаме. Същото ще е и с коронавируса, т. е. ние трябва да тестваме всички преболедували и да ги водим на отчет. Втората група, която трябва са се изследва с теста за антитела са хората в обществото, но това трябва се случи малко по късно, след две-три седмици, когато има по-голямо насищане с преболедували. Случайното тестване и то на малки групи хора, води най-често до негативни резултати, които не са репрезантативни.

- Не разбрахме и трябва ли задължително да се носят маски, или не трябва, т. е. в каква степен въпросните маски ни предпазват.

- Експерти от университета в Бон потвърдиха становището на техни колеги от други страни, че коронавирусът не се предава чрез въздуха, т. е. вирус във въздуха няма. Коронавирусът се предава директно при контакт с вирусоносител, при говорене в много близък контакт от пръските, които излизат от устата на вирусоносителя. Втората възможност е с контаминирани повърхности, каквито и да са - вече знаете, че вирусът издържа върху пластмаса и неръждаема стомана до три дни. Има информация, че преболедувалите могат да отделят вирус до 37-я ден, т. е. увеличената карантина до 21 ден може да не бъде достатъчна. Според мен не е необходимо на улицата и в паркове да се носят маски. Маските трябва да се носят от боледуващите, от персонала, който ги обслужва, от хората в закрити помещения, в транспортните средства, където контактът между хората е по-близък. Асансьорите също са едно опасно място и е добре, ако има възможност да се ползват стълби, вместо тях. Там няма възможност за спазване на безопасната дистанция, а ако са ползвани от вирусоносител по повърхностите може да има останал вирус, който чрез пипане да се предаде на други хора.

- Панацея ли са хлороквинът и азитромицинът?

- В момента няма 100% сигурно лечение на инфекцията, причинена от коронавируса. Виждате, че в различните държави се пробват различни препарати. В Китай обърнаха внимание върху възможностите на антивирусното средство Favipiravir “Avigan” (това е търговското название), който e синтезиран в Япония. В Китай и САЩ твърдят, че комбинацията от хлороквин и азитромицин дава добри резултати. Азитромицинът се добавя, тъй като се оказва, че пневмониите не са чисто вирусни, а в много от случаите са и бактериални. От Нигерия пък има съобщения, че използването на комбинацията хлороквин-азитромицин не води до добри резултати. Тезите са много противоречиви и в момента няма консенсус какво точно лечение трябва да се прилага. Явно се изпитват различни възможности в това отношение.

- В България няма разбирателство дори между Националния оперативен щаб и Медицинския съвет.

- Така е. Първият сблъсък беше дали да се тестват повече хора, или да не се тестват. Според мен повечето тестове са полезни и трябва да се правят. Ако не можем с RT - PCR, ще ги правим с бързите тестове за антиген. Трябва са се изследват колкото е възможно повече хора, защото ние нямаме базата за прогнози. Учудвам се на колегите от БАН и се питам как направиха математически модел. Те нямат базата за изграждане на кривата. Това е несериозно. Нямаме информация, нямаме база, а правим математически модел. Как би могъл този модел да отговаря на истината?

- Какви послания се дават на българите, на които бе насаден страх, след като щабът и медицинския съвет имат различни становища по ключови въпроси?

- Според мен има голяма доза егоцентризъм в едната и другата група. В едната участват много добри специалисти - ще дам пример с проф. Радка Аргирова, проф. Коста Костов, доц. Мангъров а от страна на щаба бих се доверил на проф. Тодор Кантарджиев на доц. Кунчев, на доц. Попов които са доказани специалисти в областта на епидемиологията и инфектологията. Би следвало щабът да взема по скоро не толкова медицински, колкото организационни и епидемиологични мерки.

Професор Енчо Савов е доктор на медицинските науки. 25 години е бил ръководител на Катедра Военна Епидемиология и Хигиена и Н-к Лаборатория микробиология при ВМА София до 2017 г. Специализирал многократно в Институт “Роберт Кох” в Германия, Института по серуми и ваксини във Варшава, Полша, Университета “Еразъм” в Ротердам и много други. В момента е началник на “Микробиологична лаборатория” в МБАЛ Самоков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта